İshale kesin çözüm ilaçsız

İshale kesin çözüm ilaçsız şekilde mümkün mü, ishal için hangi ilaçlar kullanılıyor ?

İshaliniz çok şiddetli değilse ilaç kullanmadan bunu atlatmanız mümkündür. Bunun için sadece vücudunuzun su düzeyini normalin altına indirmemeniz yeterlidir. Gerçi ishal olunca bunu sağlamak zordur. Sürekli sıvı dışkılamak, bazen de kusmak vücuttan normale göre daha fazla su attırır. Yüksek ateş olursa, bu yanında terlemeyi de getirir. Bu da zamanda vücuttaki su seviyesinin düşmesine yol açar.

Suyun neden bu kadar önemli olduğunu belki idrak edemeyenler olabilir. Bu nedenle konuyu biraz açayım. Su vücudumuz için hayati bir maddedir  ve eksikliği halinde organlarımız işlevlerini yerine getiremezler. Otomobilin çalışması için benzin gereklidir ama yağ olmazsa kısa sürede araç arızalanır.

İşte suyun bizim için önemi böyledir. Hareket etmek için beslenmek zorundayız ama gerek besinlerin sindirilmesi, gerek vücuttaki sentezlerin yapılması gerekse de vücut sıcaklığının ayarlanması gibi konularda suyun alternatifi bulunmamaktadır. İshale bağlı olarak aşırı su kaybı neticesinde yükselen ateş düşürülemez beyin de dahil olmak üzere bir çok organ yeterli derecede çalışamaz.

Fakat ishal olan hastalar daha çok tuvalet işini takarlar ve bazıları fazla tuvalete gitmemek için sıvı alımını bırakır. İshal sağlıklı ve erişkin bireyler için ölümcül olmasa da yaşlılar ve bebekler için ölümcül olabilir. O yüzden ishal tedavisi “tuvalete nasıl daha az giderim ?“ şeklinde değil, “tuvalette kaybettiğim suyu nasıl geri kazanırım ?” şeklindedir.

Makaleyi buraya kadar dikkatlice okuyanlar ishale ilaçsız ve kesin çözümün bolca su içmek veya sıvı gıdalar tüketmek olduğunu anlamışlardır sanırım.

İshalken suyun yanı sıra bizim için hayati değerde olan elektrolitler ve mineraller de kaybolur. Kaybolan diğer şey ise sindirilmeden atılan besinler nedeniyle ihtiyaç duyduğumuz enerjidir. Bunları geri kazanmak için yağsız çorbalar ve ishal yapmayan meyvelerin suları azar azar ve sık sık içilir. İdrar attıran klasik çay yerine bitki çayları ve maden suyu içilir. Enerjinin tasarruflu kullanılması için istirahate önem verilir.

İshale ilaçsız kesin çözüm

İshal bağırsaktaki ani mikrop patlamasına veya vücutta fazlalığı istenmeyen bazı maddelerin atılmasına yol açan doğal bir durumdur. Ancak sürekli tuvalete gitmek de seyirci kalınacak bir durum değildir.

İshalken bol su alınmalı ve ishal durdurulmaya çalışılmamalıdır. Ancak yine de vücuttan hızlı sıvı çıkışının yavaşlatılması gerekir. Bunun için öncelikle beslenmeye çeki düzen verilmesi gerekir. Öncelikle ishali azdıran yiyeceklerden bir süre uzak durmak gerekir. Bunlar;

Lif açısından zengin yiyecekler: Aslında bu yiyecekler normal zamanlarda sindirim sağlığı için tüketilmesi tavsiye edilen gıdalardır. Sindirim sistemindeki akışkanlığı artırırlar. Ama ishal olunca sindirim sistemindeki akışkanlığı artırmak değil, yavaşlatmak gerekir. Bu gıdalar, genel olarak yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller familyası (fasulye, bezelye, nohut vs), lahanagiller grubu (kara lahana, karnabahar, brokoli vs.) kepekli gıdalar, erik-çilek-kayısı gibi meyveler, mısır ürünleridir.

Süt: Süt ve sütten imal edilen dondurma türü gıdalardan da uzak durmak gerekir.

Yağlı gıdalar: İshal iken ister bitkisel, isterse de hayvansal her türlü yağdan uzak durmak gerekir. Kızartmalar da yağ içerdiği için tercih edilmemelidir.

Tatlılar ve suni tatlandırıcılı gıdalar: Bunlar bağırsaklardaki bakteri popülasyonunun (yararlı-zararlı demeden) artmasına neden olduğu için ishalken tercih edilmemelidir. İshal zamanlarında marketten abur cubur almamaya özen gösterilmelidir.

Alkol: Normal zamanlarda da sağlığa zararlı olan alkol, ishalken daha zararlı hale gelir. Alkolün parçalanması için normalden fazla su gerekir. İshalken daha kıymetli hale gelen suyu alkolü parçalarken ziyan etmek, basit bir rahatsızlık olan ishali vahim bir hale sokabilir.

İshalken nasıl beslenmeli neler yemeli ?

Bu dönemde kişinin iştahı yoktur, fazla yemek için kendini zorlamaya da gerek yoktur. Bununla birlikte vücudun ihtiyacı olan enerjiyi kazanmak ve bağırsak sirkülasyonunu kontrol altına almak için bazı besinlere ihtiyaç vardır. Bu besinler şunlardır:

  • Muz
  • Pirinç lapası, pirinçle yapılan çorbalar
  • Elma püresi
  • Kızarmış ekmek
    Yulaf ezmesi
  • Haşlanmış veya fırında patates (kabuğu soyulmuş)
  • Derisi alınmış tavuk
  • Tavuk çorbası

Bunlara ilave olarak ishal ile sıfırlanan sindirim sisteminin yeniden sağlıklı günlerine döndürmek için iki şeyi yemeniz gerekir. Bu iki şey doğal probiyotiktir ve size sağlığınızı kısa sürede kazandırır. Birincisi turşu, ikincisi ise yoğurttur.

Bu gıdaların içinde faydalı bakterileri besleyen maddeler bulunur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here