React Nedir?

“React nedir” sorusu son dönemde gündemde çok fazla yer almaya başladı. Kullanıcı arayüzü oluşturulmasında React kullanılıyor.  

2013’te Facebook tarafından geliştirilen React, açık kaynak kodlu JavaScript kütüphanesi olarak biliniyor. React aracını; İnstagram, Netflix, WhatsApp gibi büyük şirketlerde kullanıyor. Bu JavaScript kütüphanesi, kolay kullanımıyla dikkat çekiyor. React’in amacı; kullanıcı arayüz görevlerini etkili şekilde tamamlamaktır. Arayüzlerin oluşturulmasında bu açık kaynak kodlu araç kullanılmaktadır. React, tekrar kullanılabilir bileşenlerden oluşmuştur. Google üzerinde yer alan arama motoru, dil seçeneği, arama kutusu ve logosu bileşenleri oluşturmaktadır. Özetle, belirttiğimiz görsel bileşenlerin kullanılmasında React’in önemli görevi vardır. 

React Nedir? 

Kullanıcı arayüz oluşturulması adına kullanılan React, popülerliğini artırmaya devam ediyor. En çok kullanılan JavaScript kütüphanesi olarak dikkat çeken React; form ve veri tabanı doğrulamasında web sitelerinin görünmeyen bölümleriyle ilgileniyor.  

React uygulamalarını hem JSX hem de JavaScript şeklinde yazabilirsiniz. Fakat JSX olarak çoğunlukla yazılıyor. Bu durumun en önemli sebebi; JavaScript kullanıcı arayüzlerinin JSX’e göre zor yazılması olduğunu söyleyebiliriz. React; front-end kütüphanesi, uygulama görünüm katmanından oluşması ve bileşen bazlı olmasıyla biliniyor. React aracı, geliştiricilere çok sayıda avantaj sağlıyor.  

React Ne İşe Yarar? 

JavaScript kütüphanesi diye isimlendirilen React; hem interaktif hem de hızlı kullanıcı arayüzden oluşmuştur. Facebook’un geliştirdiği bir kütüphane olan React; kesinlikle framework özelliği taşımıyor. “React ne işe yarar” sorusunun cevabına hâkim olmak aracın etkili kullanılması açısından çok önemlidir.  React; arayüzde bulunan tüm işlemleri yüksek performanslı, mantıklı, basit ve maliyetsiz şekilde gerçekleştirir.  

Sanal DOM ve element bazlı mimaride React kullanılmaktadır. Render işleminin hızlıca gerçekleşmesini sağlayan kütüphane olarak React biliniyor. Belirtmiş olduğumuz bu kütüphanenin, kullanıcı arayüzünün çok olduğu projelerde kullanılması daha doğru olur. Genel olarak React’ın avantajlarını şöyle sıralayabiliriz: 

  • Yüksek kalibreye sahip modern kullanıcı deneyimleri sunuyor. 
  • Zamandan tasarruf ettirir. 
  • Yükleme süresi hızlı olan web sitelerini oluşturur. 
  • Çok yönlü uygulama geliştirmede rol oynuyor. 
  • Android ve iOS gibi cihazlarda harmanlanan kod tabanından oluşmuştur.  
  • Kullanıcı arabirimine duyarlıdır.  

React Nasıl Çalışır? 

React çalıştırma; yeni verilerin eklenmesiyle ya da herhangi bir veri güncellendiğinde web sitesinin yeniden yüklenmesiyle gerçekleşir. React; verilerin eklenmesi, güncellenmesi gibi işlemleri tekrarlamakla yükümlüdür. React’in çalıştırılmasıyla, bellek israfı da engellenmiş olur. Çünkü React tüm sayfayı olduğu yüklemeyip, eski görünümü yok eder.  

React çalıştırma mantığında; temel veri değiştiğinde kullanıcı arayüzünün tekrar oluşturulması vardır. Eski arayüzle DOM gösterimiyle oluşturulan yeni arayüzün farkı hesaplanır. Hesaplama işleminden sonra uygulama hızlanır.  

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here