Yaşam koçu olmak için ne mezunu olmak gerekir ?

Potansiyelini keşfetmek, yapabileceğinin en iyisini yapmak, hayata farklı açılardan bakmak ve kendini keşfetmek isteyenler yaşam koçlarına müracaat etmektedir. Bundan 20-30 yıl öncesine kadar ülkemizde “yaşam koçu” diye bir mesleğin var olduğunu çok az kişi bilirdi.

Şimdilerde ise yaşam koçunun kişiye kazandırdığı artıların farkına varanlar hayatının en az bir döneminde yaşam koçundan destek almaktadır.

Konu öğrencilik hayatı olabilir, iş yaşamı olabilir, evliliğe adım atma olabilir, sağlıklı ve mutlu yaşam veya başka bir şey olabilir. Yaşam koçu kişinin ufkunu açmaya sıkıştığı anlarda alternatif üretmeye veya en azından hayattan keyif almaya yardımcı olmaktadır.

Hayatı bizzat yaşayarak öğrenmek oldukça zahmetli ve pahalı bir yoldur. Her bilgiyi deneyerek öğrenmenin bedeli ağırdır. Bunun yerine zaman zaman hayat ile ilgili ip uçları almak, zihni berraklaştırarak daha etkili kararlar almak için birilerinden yardım almak gerekir.

Yaşam koçu kişiye hangi kızı tercih edeceğini veya hangi hissenin kazandıracağını söylemez ama kişinin yolunu aydınlatarak hayatıyla ilgili daha sağlıklı kararlar almasına yardımcı olur.

Peki bu mesleği ben de yapabilir miyim derseniz, bu soruya kocaman bir EVET derim. Çünkü bir yaşam koçluğu bürosu açmak sanıldığı kadar zor değildir. Zor olan büroyu açtıktan sonra müşteri çekmek ve bilinirliği artırmaktır.

Yaşam koçu olmak için ne mezunu olmak gerekir ?

Üniversitelerin böyle bir bölümü yoktur. Yani lise mezunu dahi olsanız bir yaşam koçu bürosu açabilirsiniz. Bu berber dükkanı açmak kadar kolaydır. İşyeri açarken neredeyse aynı adımları izlersiniz.

Bir farkla ki insanlara yaşam koçu eğitimi verebilmek için sizin de bir şeyler biliyor ve bildiğinizi insanlara ispatlıyor olmanız gerekir. Bunun içinde üniversitelerin veya özel kuruluşların yaşam koçu eğitimlerine katılarak sertifika almanız gerekir.

Yaşam koçluğu işinden para kazanma durumunuz, piyasada ne kadar bilinirliğinizin olduğuna ve bu işi yapmadan ne kadar mahir olduğunuza bağlıdır. Diplomanın veya sertifikanın tek başına yetmeyeceği, kişisel gelişim ve kendini ifade açısından üst düzeyde olmanızı gerektirecek bir meslektir. Bunu teminen yurt içi veya yurt dışı eğitim programlarını takip etmeniz ve bilinirliğinizi artırmanız açısından sosyal medyayı etkili kullanmanız gerekir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here