Soru: Bizim oğlan nereden öğrendiyse önüne gelene fuşki yiyen diye hitap ediyor. Bizim oralarda fuşki diye bir laf yok. Fuşki ne demek ,argo mudur, küfür müdür açıklar mısınız ?
Cevap: Maalesef oğlunuz bu tür şeyleri argo ve küfür menşeili kelimeler üzerinden rating kasmaya çalışan TV dizilerinden öğrenmektedir.
Fuşki kelimesi Trabzon, Rize, Artvin gibi doğu karadeniz illerinde yaşayan vatandaşlarımızca kullanılan bir kelimedir. Manası, kurumamış taze at pisliği demektir. Eşek, katır, bazen sığır dışkısı için de kullanılır. İfade ettiği şey dışkı olsa dahi fuşki kelimesi esasen argo veya küfür içerikli bir kelime değildir.
Fuşki kelimesini argo haline getirenler onu hakaret maksatlı kullanan vatandaşlarımız ve bunu matrak bir şeymiş gibi TV dizilerinde kullandıran Televizyon yapımcılarıdır.
Kelimenin aslı “fışkı” olup halk telaffuzu fuşki olduğu için bu şekilde bilinmektedir. Fışkı kelimesinin menşei Rumca’dır. Doğu karadenizde sık kullanıldığı için bazıları Lazca zanneder ama öyle değildir. Fışkı kelimesi Rumca olmakla beraber dilimize de geçmiş, dilimizle kaynaşmış kelimelerdendir.
Fuşki kelimesi, örnek kullanımlar
Orhan Kemal’in bir romanında “At fışkısı kokan sıcak havayı üst üste kokladı.” ifadesi yer almaktadır.
Sevdaluk edecesun
Sevdaluğu bilenlan
Sevmeyi bilmeyenler
Fuşki yesun küreklan
Fuşki hangi anlamlarda kullanılır ?
Fuşki kelimesi doğu karadeniz bölgemizde hayvan dışkılarını ifade eden isim bazlı bir kelimedir. Hakaret maksatlı olarak fuşki yiyen veya fuşki yiyenin oğlu manalarına da kullanılmaktadır. Fuşki kelimesi bu manalarda kullanıldığı zaman aklını kullanamayan, densiz, aptal anlamlarına gelmektedir.
Fuşki kelimesinin diğer bir anlamı
Fuşki kelimesi nadiren, “yozlaşmış kadın”, “hafif kadın”, “kaşar” manalarına da kullanılmaktadır.
İlgili yazılar: