Glifor zararlı mı ?

Bu makalede Glifor kullanmaya başlamadan önce akla gelen bazı sorulara cevap verilecektir. Bilindiği üzere ilaçların faydalı etkileri olduğu kadar zararlı etkileri de bulunmaktadır. Bu sadece Glifor ile sınırlı kalmayıp diğer tüm ilaçlar için geçerlidir.

Belli bir faydayı elde etmek veya tedaviyi sağlamak için bir miktar zarara katlanmak lazımdır. Bununla birlikte bilinçsiz ilaç kullanımı faydadan çok zarar getirebilmektedir.

Örneğin bazı durumlarda Glifor ilacının zararı faydasını geçebilmektedir.

Glifor zararlı mı ?

Glifor eğer doktor tavsiyesine uygun şekilde kullanılırsa zararları faydalarına göre düşük bir ilaçtır. Glifor ilacının kullanma talimatında bazı durumlara dikkat çekilmektedir.

Glifor kullanırken bazı hususlara karşı dikkat etmek gerekmektedir:

Birincisi, önemli derecede karaciğer veya böbrek hasarı olan kişiler Glifor kullanmamalıdır. Eğer hastada ileri derecede karaciğer veya böbrek rahatsızlığı var ise Glifor kullanmak bu organlardaki hasarı büyütecek ve hastayı daha fazla zora sokacaktır.

Eğer Glifor’a başlarken karaciğer veya böbrek rahatsızlığı olduğuna dair hastanın bir bilgisi yok ise hastada bu tür sorunların mevcut olduğu hastada metabolik asidoz veya laktik asidoz görülmesinden anlaşılmaktadır.

Metabolik asidoz: Böbrekler yoluyla atılması gereken asit iyonlarının birikmesi veya aşırı bikarbonat iyonunun kaybedilmesi durumudur.

Bu soruna böbrek yetmezliği, ishal, ağrı kesici zehirlenmesi, diyabetik ketoasidoz
gibi sorunlar yol açmaktadır.

Metabolik asidoz yaşayan hastalarda kandaki ve idrardaki ph düşmüştür. Hastada bulantı, kusma ve baş ağrısı şikayetleri ile birlikte hızlı ve derin soluma görülmektedir.

Bununla birlikte Glifor kullanmak metabolik asidoz yapar diye bir şey söylemek mümkün değildir. Metabolik asidoz sorunu Glifor’u böbrek hastalığı olan birinin kullanması veya şeker hastalığının tedavisine aykırı davranılması sonucunda oluşmaktadır.

Laktik asidoz: Glifor kullanan karaciğer veya böbrek hastalarında nadiren görülebilen bir durumdur.Vücudun susuz kalması laktik asidozu tetiklemektedir. Laktik asidozun diğer bir sebebi de Glifor kullanırken alkol almaktır.

Laktik asidozun kas krampları, aşırı yorgunluk, kusma ve fenalaşma gibi belirtileri vardır.

Diyabetik ketoasidoz: İnsulin seviyesinin aşırı düşmesi sonucu oluşan bir sorundur. Hasta hem insülin hem de Glifor kullanıyorsa ve insülin kullanmayı unuttuğunda ortaya çıkmaktadır.

Diyabetik ketoasidoz hızlı gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen bir sorundur.

Düşük insülin seviyesi nedeniyle glukozu kullanamayan karaciğer yağları eritmeye başlar. Bu süreçte kanda keton cisimcikleri artar ve kanın ph seviyesini düşürür.

Diyabetik ketoasidoz yaşayan birinin nefesi aston kokar. Hızlı ve derin solumaya başlar. Ayrıca mide bulantısı, karın ağrısı, kusma, zihin karışıklığı gibi şikayetler görülür.

Yukarıdaki sorunlar Glifor’un zararlı bir ilaç olduğu anlamına gelmez, sadece Glifor kullanırken bazı bilinçsiz davranışlar sergilemenin bir sonucudur.

Bu nedenle Glifor kullanırken;

  • Karaciğer veya böbrek rahatsızlığınız var ise bunu doktorunuza bildirin.
  • Alkol kullanmayın.
  • Başka ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuza bildirin.
  • Vücudunuz susuz kalmasın.
  • İnsulin kullanıyorsanız ara vermeyin.
  • Doktorun önerdiği dozun dışına çıkmayın.

    Glifor yan etkileri

 

  • İshal
  • Bulantı-kusma
  • Baş ağrısı
  • Tat bozukluğu
  • B12 vitamini eksikliği
  • Yorgunluk

İlgili yazı: Glifor yan etkileri cinsellik

İlgili yazı: Glifor zayıflatır mı ?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here