Kreş yaş sınırı kaçtır?

Çocuk sahibi olmak, dünyada tadılabilecek en özel duygu ve deneyimlerden birisidir. Ancak çocuk sahibi olmak tüm güzelliklerinin yanında önemli sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Özellikle de modern şehir yaşantısında hem annenin hem de babanın çalışması, çocukların bakımı açısından çok ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Ancak kreşler, çalışan ebeveynlere önemli bir kolaylık sağlıyor. Ebeveynleri çalışan çocuklar, kreşte vakit geçirebiliyor. Bu şekilde hem dünyayı keşfedebiliyor hem sosyalleşebiliyor hem de güvenli bir ortamda eğitim alabiliyor. Ancak ebeveynler açısından hangi çocukların kreşe gidebileceği yani kreş yaş sınırı kaçtır şeklinde bir soru gündeme geliyor. Kaç yaşında çocuğunu kreşe gönderebileceği ebeveynlerin kariyer planlamalarında dahi etkiler oluşturuyor.

2 Yaş Öncesinde Kreş Tavsiye Edilmiyor

Çocukların 2 yaşına kadar olan ve “süt çağı” olarak isimlendirilen bu yaşlarında kreşte olmaması tavsiye ediliyor. Çünkü 2 yaşına girmemiş çocuklar ebeveynlerinin, özellikle de annesinin ilgi ve bakımına ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle de kesinlikle 2 yaş altındaki çocukların hiçbir sebeple kreşe bırakılmaması tavsiye ediliyor.

Aslında çocukların kreş için uygun yaşta olup, olmadığını bireysel ölçekte değerlendirmek gerekiyor. Özellikle de arkadaşlarıyla olan iletişimi ve sosyal etkileşimi gibi olgular üzerinden her ebeveyn, çocuğunun kreş için hazır olup, olmadığını anlayabiliyor. Dolayısıyla da kreş yaş sınırı kaçtır şeklindeki bir sorudan çok, çocuğun kreş için uygun mu şeklinde bir sorunun ebeveynler tarafından sorulması gerekir.

Kademeli Olarak Kreşe Gönderilmeli

Genellikle çocuklar 4 yaş itibari ile kreşe başlayabiliyor. Bununla birlikte kreş yaş sınırı 4 olarak belirtiliyor olsa da bu durum kesinlikle sabahtan, akşama dek çocuğun kreşe bırakılabileceği anlamına gelmemektedir. Böyle bir imkan bulunuyor olsa da uzman pedagoglar tarafından kesinlikle böyle bir yaklaşım sergilenmemesi tavsiye ediliyor.

Böyle bir yaklaşım çocuklar açısından kendini güvende hissetmeme ve ebeveynlerine güvenememe gibi bir duygu durumu içerisine girmesine neden oluyor. Bu yüzden yarım gün, birkaç günde bir gibi çocukların yavaş yavaş kreş atmosferine ve kreşte ebeveynleri olmadan bulunabilmeye alıştırılması gerekir. Bu şekilde çocukların kreşe alışma sürecinin sorunsuz şekilde atlatılabilmesi mümkün olur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here