Lohusa depresyonu neden olur?

Uzun hamilelik döneminin ardından doğum yapan kadınlarda depresyon meydana gelebiliyor. Lohusa depresyonu olarak isimlendirilen bu depresyon türünde yeni anneler, büyük bir üzüntü içerisinde olabiliyor, yeme alışkanlıklarında değişim meydana gelebiliyor ve her zaman enerjisi düşük ve yüksek sinirlilik halinde olabiliyor.

Bu gibi belirtiler ile kendisini gösteren lohusa depresyonu nedenleri ise pek çok farklı değişkene bağlıdır. Sonuçta fizyolojik ve psikolojik açıdan tam 9 ay gibi uzun bir süreçte ciddi değişimler geçiren bir kişinin psikolojik açıdan böyle bir yıkım veya tahribat içerisinde olması olağan karşılanabilir. Günümüzde pek çok kadında doğum sonrasında lohusa depresyonu olarak isimlendirilen bu depresyon türü görülebilmektedir.

Doğum yapan kadında görülen lohusa depresyonu, birden fazla etkeninin etkileşimi neticesinde meydana gelmiş olabilir. Özellikle de yapılan araştırmalar nezdinde lohusa depresyonu nedenleri tam olarak belirlenebilmiş durumda değildir.

Klasik depresyon sorunlarında ağırlıklı olarak duygusallık, yüksek streslilik hali gibi faktörlerin beyin kimyasallarında dengesizlik ya da değişim meydana getirmesi durumunda ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte lohusa depresyonuna neden olan belirli neden öngörülerinde bulunulmaktadır.

Lohusa Depresyonu Sebepleri

Lohusa depresyonu nedenleri için belirtilen faktörler, öngörülerdir. Yani tıp biliminde yapılan araştırmalar nezdinde elde edilen bulgulara göre yapılan uzman yorumlamalarıdır. Yine de bu faktörler çok sık olarak doğum sonrasında depresyon yaşayan yeni annelerde görülmektedir. Buna göre lohusa depresyonu nedenleri arasında;

  • Gebelikle birlikte vücutta oluşan değişimler,
  • Bebek sahibi olmanın getirdiği sorumluluklarının farkına varılması ve bunun endişe duygusunu tetiklemesi,
  • Doğum sonrası ihtiyaç duyulan desteğin aileden/çevreden alınamaması,
  • Gebelik döneminin komplikasyonlara yol açan zorlu bir süreç olması,
  • Maddi açıdan yaşanan zorlukların, sorumlulukların artışıyla birlikte ciddi hale gelmesi,
  • Daha önceden psikolojik bir problem geçirilmiş olması,
  • Doğumun vücutta oluşturduğu kalıcı nitelikli olumsuz faktörler,
  • Doğum sonrası hormonlardaki ani değişimler,
  • Uyku düzeninde ciddi değişim meydana gelmesi,
  • Emzirmede sorunlar yaşanması,

Gibi faktörler yer almaktadır. Bu gibi nedenlerle yeni doğum yapan annelerde lohusa depresyonunun görülmesi mümkündür. Söz konusu faktörlerin teki etkili olabileceği gibi birden fazlası da bir ayara gelerek ya da daha spesifik bir açıklamayla üst üste binerek de böyle psikolojik bir durumun meydana gelmesine neden olur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here