Nussknacker çikolatada domuz yağı var mı ?

Almanya’dan gelen gurbetçi komşularımız yanlarında Nussknacker çikolata getirirler ve bizlere ikram ederler. Bizler de acaba Nussknacker çikolatada domuz yağı var mı endişesi taşırız.

Bütün fındıklı ince bitter çikolata sloganıyla satış yapan Nussknacker çikolata içeriği aşağıdaki şekildedir.

Nussknacker çikolata içeriği

Şeker,
Kakao kütlesi,
Fındık,
Kakao yağı,
Saf tereyağı,
Emülgatör Lesitin (soya),
Vanilya özü.

Yukarıdaki içerik bize Nussknacker çikolatada domuz yağı olmadığını göstermektedir. Soya lesitini belki GDO’lu soyadan elde ediliyor olabilir, bundan emin olamayız.İçerisinde alkol de olmadığından tüketimi helal olduğu söylenebilir.

Çikolatada domuz yağı kullanılıyor mu ?

Zaman zaman bazı çikolatalarda domuz yağı kullanıldığı haberlerine rastlamaktayız. Gayet tatlı bir ürüne domuz yağı gibi kulağa iğrenç gelen bir maddenin neden karıştırıldığını merak edenler vardır.

Aslında hiçbir çikolataya doğrudan domuz yağı eklenmemektedir. Bazı firmalar çikolataların dayanıklılığını artırmak ve şeklini korumak amacıyla yani stabilizatör olarak jelatin kullanılmaktadır.

Şekli çabuk bozulan veya kendisi çabuk bozulan bir ürünü tüketiciler satın almak istemezler. Bu nedenle üreticiler bu sorunu çözmek için ürüne stabilizatör (kıvam artırıcı, kıvam koruyucu) maddeler eklerler.

Jelatin memeli hayvanların bağ dokularındaki bulunan kollajenden üretilir. Bu madde suda çözünür ve soğuyunca jel haline gelir. Çikolata, şekerleme, pasta gibi ürünlere jelatin eklendiğinde şekillerini uzun süre korumaktadırlar.

Maliyeti ucuz olduğu için jelatin genellikle domuzdan üretilmektedir. Müslüman olmayan ülkelerde domuz eti hassasiyeti olmadığı için domuzdan üretilen jelatin kullanılmaktadır.

Ülkemizde sığırdan jelatin üreten yalnızca birkaç firma vardır. Bu nedenle bazı firmalar yurt dışından neyden üretildiği belli olmayan jelatin ithal edip ürünlerinde kullanmaktadırlar.

Ancak her çikolatada jelatin kullanılmamaktadır. Örneğin Nussknacker çikolatada jelatin kullanılmamakta emülgatör olarak sadece soya lesitini kullanılmaktadır.

Jelatin gıda kodu E 441 dir. Ancak çoğu firma ürün ambalajlarına E ile başlayan katkı maddesi kodlarını yazmak yerine İngilizce veya Türkçe karşılıklarını yazmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here