Avon rujlarda domuz yağı var mı ?

Bazı kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde domuz yağı, balina kakası, sperm, sünnet derisi gibi çok değişik şeylerin kullanıldığı bilinmektedir. Peki Avon rujlarda domuz yağı var mı ?

Kozmetik sektörü rekabeti yüksek bir sektördür ve üretici firmalar müşterilerini memnun etmek için sınırları zorlamaktadır.

Son yıllarda doğada bulunan bazı hayvanlara ait ürünlerin cilt bakımı ve makyaj malzemelerinde kullanıldığında laboratuvarlarda üretilen kimyasal bileşiklere nazaran çok daha yüksek etki yaptığı görülmüştür.

Örneğin:

  • Bazı maskaralarda öğütülmüş balık pulları,
  • Ruj, şampuan, nemlendirici ve çeşitli cilt bakım ürünlerinde hayvan barınakları veya hayvanat bahçesinde ölen hayvanların yağları,
  • Bazı rujlarda orta ve güney Amerikada yaşayan kokain böcekleri,
  • Pahalı parfümlerde balina dışkısından elde edilen ambergis maddesi,
  • Bazı saç bakım ürünlerinde boğa spermi,
  • Bazı nemlendiricilerde salyangoz salyası,
  • Dudak kremi, güneş kremi gibi ürünlerde köpek balığı karaciğeri,
  • Bazı cilt bakım ürünlerinde bebek sünnet derisi,
  • Çatlak kremlerinde kullanılan lanolin için koyun yünü,

Kullanıldığı bilinmektedir. Bu sayılan maddeler dünyada çok satan kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır.

Ruj üretiminde kullanılan hayvansal maddeler

Kırmızı rujlarda rengin kıp kırmızı ve uzun süre kalıcı olması istenir. Orta Amerika’da yaşayan dişi kokain böcekleri (Dactylopius Coccus) kırmızı kaktüs meyvelerini yerler, bu yüzden böcekler ezildiğinde çok güçlü bir kırmızı boya üretilir.

Bu boya ruj, göz farı gibi ürünlerde kullanılmaktadır.

Ruj imalatında kullanılan bazı katkı maddeleri hayvansal veya bitkisel yağlardan ele edilmektedir. Avrupa ve Amerika’da kendiliğinden ölen veya itlaf edilen hayvanların yağları bile değerlendirilmekte, leşlerden alınan yağlar fabrikalarda işlenerek kozmetik sektörü için değişik katkı maddeleri elde edilmektedir.

Çiftliklerde yetiştirilen domuzların yenmeyen yağları da bu amaçla kullanılmaktadır. Ayrıca balina yağları da katkı maddesi elde etmek için kullanılmaktadır.

Avon rujlarda domuz yağı var mı ?

Her kozmetik markasının kendine göre bir formülü vardır ve bu formülü bir ticari sır olarak saklamaktadır. Ruj yapımında bazı firmalar domuz ve domuz yağı türevlerinden elde edilen maddeleri kullanmaktadırlar. Avon da bunlardan biri olabilir fakat bunu teyit edemiyoruz.

Çünkü ruj üretimi aşamasında domuz yağı direk kullanılmamakta fabrikada işlem gördükten sonra bir katkı maddesine dönüştürülerek kullanılmaktadır. Aynı katkı maddesi domuz yağından da üretilebilir, başka bir yağdan da üretilebilir.

Avon ruj içeriği aşağıdaki şekildedir:

Etilheksil Palmitat, Dimetikon, Polietilen, İzopropil İzostearat, Etilheksil Metoksisinamat, Ozokerit, Lanolin, Dimetikon Çaprazpolimeri, Poligliseril-3 Diizostearat, Kalsiyum Silikat, Polimetilsilseskioksan, Silika, Sentetik Balmumu, Siklokolikol, Mantar, Mikolikolikolikolikol Alkil Hidroksistearoil Stearat, Kapriil Glikol, Kopernik Cerifera (karnauba) Balmumu / Cire de Carnauba, Lauril Metakrilat / Glikol Dimetakrilat Çaprazpolimer, Parfüm , Bht.

Şunları içerebilir: Demir Oksitler Kırmızı 7 göl / ci 15850 Mika / ci 77019 Titanyum dioksit / ci 77891 Kırmızı 6 göl / ci 15850 Kırmızı 27 göl / ci 45410 Kırmızı 33 göl / ci 17200 Sarı 5 göl / ci 19140

Yukarıdaki içeriğe bakarak Avon rujda domuz yağı var mı yok mu bilinememektedir.

Dini açıdan Avon kullanmak ?

Bu konuda tüketiciler Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan fetva beklemektedir. Domuz yağı şüphesi olan bir ürünü yemek haramdır. Fakat cilt bakım ürünü olarak kullanmanın hükmü nedir ?

Öte yandan kozmetik ürünlerinde domuz yağı direk değil, işlenmiş ve bir miktar farklılaşmış haliyle kullanılmaktadır.

Dini açıdan hassas olan kişiler helal sertifikası olan ürünleri kullanılabilirler veya evde kendi rujlarını hazırlayabilirler.

Ruj kullanımı ile ilgili diğer dini sakıncalar şunlardır:

  • Kadının ruj sürerek yabancı erkeklerin olduğu bir ortama çıkması haramdır.
  • Kozmetik malzemelerine aşırı harcama yapmak israfa girmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here