Profesyonel web sitesi fiyatları

Kurumsal firmaların ve kamu hizmeti sunan tüzel kişiliklerin profesyonelce tasarlanmış, düzenlemesi tam anlamıyla yapılmış, estetik açıdan belli bir düzeyin üzerinde, Hakkımızda, Hizmet Koşulları, Gizlilik Politikası gibi sayfaları hazırlanmış, içerik dili de profesyonel olan bir web sitesine ihtiyaçları vardır.

Esasen profesyonel kaygı taşımayan bir çok amatör web sitesi de bu kriterleri büyük ölçüde karşılar. Zaten arama motorlarının sıralamasında üst sıralarda yer edinebilmek için bir web sitesinin estetik açısından oldukça iyi hazırlanmış ve kalite kokan tasarımda olması gerekmektedir.

Profesyonel web sitelerine geçmeden önce profesyonel olmayanlar, yani hobi olarak öylesine açılmış web sitelerinin neden daha ucuza mal edildiği belirteyim.

Bilindiği üzere profesyonel web sitesi fiyatları konuşulurken 3k-5k (3000-5000 TL) gibi rakamlar telaffuz edilirken, hatta tasarım sıfırdan kodlanacaksa 50k, 100k, 200k gibi uçuk fiyatlar söz konusu iken tasarım açısından neredeyse benzeri olan amatör web siteleri 200-500 TL arası hatta daha ucuza yapılabilmektedir.

Ucuz web siteleri neden ucuz, pahalıları neden pahalı ?

Web sitelerini fiyatlandırma olarak 3 kısımda değerlendirebiliriz;

Özel tasarım web siteler

Birincisi bankaların, kamu kuruluşlarının, tanınmış şirketlerinin yazılımcılara en baştan kodlattığı web siteleri.

Bu web siteler hazırlanırken üst düzey estetik kaygılar taşımasının yanı sıra saldırı alma potansiyellerinin yüksek oluşu, fonksiyonellik açısından üst düzeyde olmaları (hem hızlı olacak, hem site üzerindeki çeşitli işlemler kolay yapılabilecek vs.) nedeniyle ciddi bir yazılımcı ekibinin ürünüdürler.

Onları asıl pahalı yapan unsur ise bir şeyi sıfırdan kodlayıp sorunsuz şekilde çalışır hale getirmenin var olan bir sistemde biraz değişiklik yaparak özelleştirmeye nazaran yaklaşık 100 kat zor oluşudur. Bu nedenle sıfırdan tasarım ile hazır tasarımın editlenmesi arasında hem maliyet hem de süre açısından çok fark vardır.

Örneğin banka veya kamu web sitesi değil de basit bir kişisel web site olsun ama sıfırdan kodlansın istiyorsanız yine en az 60.000-70.000 TL’yi gözden çıkarmanız gerekir. Ayrıca sıfırdan kodlattığınız web siteniz ile hazır tema kullanılarak 1000 TL’ye mal edilen bir web site arasında işlevsellik açısından neredeyse bir fark (özgünlük hariç) olmayacaktır.

Hazır tema ile tasarlanan web siteler

İkincisi hazır temanın kodlarında bir takım düzenlemeler yapılması, müşterinin istekleri doğrultusunda tema ayarlarının yapılması, web sitesine uygun bir şekilde logo hazırlanması, müşteri talebi doğrultusunda içerik girilen sayfalar hazırlanması ve bazı başlangıç SEO ayarlarının yapılması şeklinde hazırlanan web siteleridir.

Bu web siteleri hazırlanırken sıfırdan kodlama yapılmadığı için süre ve maliyet avantajı vardır. Ancak kodlarda düzenleme yapılacağı için işçilik ücreti olacaktır.

Tasarım firması temayı müşteri adına tema firmasından satın alacağı için temanın çeşidine göre 50 dolar, 100 dolar veya 200 dolar gibi bir maliyet olacaktır. Eğer web sitesi e-ticaret sitesi gibi daha fonksiyonelse veya script entegresi gerekiyorsa maliyet artacaktır.

Ancak her durumda hazır tema ile hazırlanan bir web sitesinin fiyatı özel tasarım web site fiyatına yaklaşamayacaktır.

Eğer profesyonel web sitesi isteniyorsa lisanslı tema (Google da WordPress Themeforest tema fiyatları şeklinde aratırsanız bu konuda fikir sahibi olabilirsiniz) gerekir. Çünkü kırık veya ücretsiz tema kullanıldığında güncelleme almaz, güvenlik açığı sorunu olabilir ayrıca bu tür temalar talebi karşılamada genellikle yetersiz kalır.

Host ve domain ücretleri de buna ilave edilecektir. Profesyonel web sitesi fiyatları hakkında bilgi almak için web-tasarimci ya bakabilirsiniz.

Profesyonel olmayan web sitesi fiyatları

İş görür bir web sitesi istiyorsanız, sonraki zamanlarda yarı yolda kalmamak istiyorsanız ayrıca estetik açısından da tatmin edici bir web sitesi istiyorsanız, web sitesini hobi amaçlı  düşünseniz dahi profesyonel standartlarda hazırlanmış bir web sitesine ihtiyacınız vardır.

Çünkü ücretsiz temalı web siteler ile lisanslı temalı web siteler arasında her açıdan büyük fark vardır.

Ancak öylesine, deneme yanılma olsun diye bir web sitesi yaptıracaksanız ilk iki seçeneğe göre çok daha ucuz bir fiyata web sitesi sahibi olabilirsiniz şöyle ki;

İnternetteki teknoloji forumlardan birinden freelancer tarzı çalışan bir üniversite öğrencisi (veya lise) denk gelirseniz size amatör bir web sitesini 100 TL’ye bile teslim edebilir.

Şöyle ki;

  • Elinde kırık bir tema vardır veya ücretsiz olan bir tema kullanır. Editlemeye gerek duymaz veya sadece temanın birkaç yerindeki İngilizce ifadeleri Türkçe’ye çevirir, örneğin Read More yazan yeri Daha Fazla yapar.
  • Domain ve host ücretini siz ödersiniz.
  • Logo alanında logo yerine site ismi yazılıdır veya logo yapma programı ile hazırlanan ücretsiz logolardan koyar. Daha sonra isterseniz başka birine daha estetik bir logo yaptırabilirsiniz.

Freelancer bir web sitesi tasarımcısı, tema, domain, host, büro, vergi vs gideri olmadığı için sadece işçilik ücreti 100 TL alarak size bir web sitesi teslim edebilir. Fakat bu tür ucuz çalışan freelancerlar sürümden kazandıkları için genellikle yoğundur, işi geç yapma, yarım bırakma veya parayı peşin alıp hiç yapmama gibi riskleri vardır.

Daha da önemlisi işi ucuza yapıp da konusunda yeterli bilgi sahibi olan ve işini düzgün yapan bir freelancer e denk gelme ihtimaliniz düşüktür.

Amatör bir web sitesini profesyonel bir web tasarım firmasına yaptırmak isterseniz, sitede ücretsiz tema kullanacak olursa fiyatta bir miktar indirime gidecektir.(Bazı firmalar ücretsiz tema kullanmayı kabul etmeyebilir)

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here