Aracına özen gösterenler kaporta temizliğini ihmal etmezler ama asıl önemli olan aracın iç kısımlarının temizliğidir. Kilometrede kaç yakıyor muhabbeti ülkemizin en yaygın sohbet konularından biri olmakla birlikte pek az araç sahibi yakıt deposunu temiz tutmanın paradan tasarruf ettirdiğini bilir.
Henüz birkaç senelik araçlarda belki yakıt deposunu temizlemeye ihtiyaç yoktur ama aracın yaşı 10’u geçtikten sonra yakıt deposunda biriken kirler nedeniyle performans sorunları başlar.
Yakıt pompası, yakıt filtresi, enjektörler ve motor aksamları yakıt deposunda biriken kirden etkilenir ve bu durum hem arızaya davetiye çıkarır hem de yakıt harcamasını artırır.
Yakıttaki kirlenme için yakıt katkıları da satılmakta olup yakıt katkıları aracın performansına olumlu etki yapmaktadır. Eğer yakıt katkısı araç performansına fazlaca etki ediyorsa ve son zamanlarda yakıt sistemi ile alakalı sorunlar yaşamaya başladıysanız (özelliklede yakıt filtresi çabuk tıkanıyorsa) yakıt deponuzu temizletmenizin zamanı gelmiş demektir.
Yakıt deposu temizleme fiyatları
Yakıt deposu temizliği için yakıt deposunun sökülmesi, yakıt pompasının sökülmesi işlem bitince bunların yerine takılması ve temizlik için yakıt deposunun yapım malzemesine zarar vermeyecek yakıt deposu temizleyici ürün kullanılması gerekir.
Yakıt deposu temizlendikten sonra kurutulması için en az yarım saat geçmesi gerekir. Yakıt deposunu tekrar monte ederken tamamen kuruduğundan, nem kalmadığından emin olmak gerekir. Bir işyerinde bu işlemler yapılacaksa yakıt deposu temizliği işinden sonra sorun yaşanmayacağına dair ustanın sorumluluğu vardır.
Tüm bu hususlar yakıt deposu temizleme fiyatlarını etkilemektedir. Yakıt deposu temizleme fiyatları aracın modeline göre, benzinli mi, dizel mi yakıt türüne göre, aracın yaşına ve deponun ne kadar kirli olduğuna göre değişmektedir.
Bu çerçevede yakıt deposu temizleme fiyatları en az 500-600 TL’den başlayıp 2000-3000 TL civarına kadar çıkabilmektedir.
Eğer yakıt deposunu ve yakıt pompasını söküp takabiliyorsanız sadece temizleyici masrafıyla kendi deponuzu temizleyebilirsiniz.
Yakıt deponuzu şu şekilde temizleyebilirsiniz:
Yakıt deposunu boşalttıktan sonra sökünüz. Deponun deliklerini iyice kapattıktan sonra içine birkaç litre tiner dökünüz. İnatçı kirleri çıkarmaya yardımcı olması için depoya ayrıca somun veya zincir atınız.
Daha sonra iki kişi sallayarak bebek uyutur gibi depoyu birkaç dakika (yakıt deposu temizlenene kadar) sallayınız. Bir kere yetmezse birkaç kere bu işlemi tekrarlayınız ve en son su ile durulayıp kurumasını bekleyiniz. Yakıt deposu kurulayınca monte ediniz.
Yakıt depoları farklı farklı malzemelerden imal edilmiş olup her temizlik ürünü her depoda kullanılmaz. Depoya zarar vermeyecek bir ürün kullanmak gerekir. Aksi takdirde yakıt deposunu temizleyeyim derken delersiniz.