Rota virüsü kaynaklı ishale ne iyi gelir ?

Rota virüsü bir virüs olduğu için antibiyotik ile tedavi işe yaramaz. Genellikle bebek ve küçük çocukları etkileyen bu virüs yoğun kusma ve ishal nedeni ile vücuttan hızlı şekilde sıvı çıkışına neden olduğu için en etkili tedavi sıvı alımı şeklindedir. Klasik ishal tedavisi uygulanır. Anne sütü ile beslenen bebekler daha sık emzirilir, ek gıdaya başlamış bebeklere ayran, su tuz ve şekerden oluşan ishal karışımı, havuç suyu, muz püresi, patates püresi, pirinç lapası, yağsız çorbalar (yoğurtlu, pirinçli çorbalar) verilerek sıvı ve elektrolit takviyesi sağlanır.

Rota virüs kaynaklı ishalde hafif ateş ve mide bulantısı ayrıca iştahsızlık da görülebilir. Gerek bu virüsün bulaşmaması gerekse de bulaştıktan sonra hijyene maksimum derecede dikkat edilmelidir. Virüs kirli ellerden, temas edilen nesnelerden oral yolla bulaşır.Mümkün olduğunca bebeğin altı sık değiştirilmelidir.

Bu virüs çevre şartlarına dayanıklı ve bulaşıcılığı yüksek olan bir virüstür. En fazla 4 ile 24 ay arası bebekler etkiler. Çocuğun yaşı ilerledikçe bu virüse karşı dayanıklılığı artacaktır. Virüsün en öneli etkisi küçük bebekleri susuz bırakıp ölüme yol açmasıdır.

Bebeğin Susuz Kaldığı Nasıl Anlaşılır ?

Rota virüsü nedeniyle ishal olan bebek, yeterli sıvı alamazsa gözleri çukurlaşır, feri azalır. Bebeğin derisini sündürüp geri bıraktığınızda hemen eski halini almıyorsa vücuttaki su seviyesinin düştüğü söylenebilir. Ayrıca susuzluk ağız kuruluğundan da anlaşılır.

Sürekli yediğini çıkaran, iştahsızlık nedeniyle hiçbir şey yiyip içemeyen bebeğe hastanede serum tedavisi uygulanır. Bu serumda ishal tedavisi için gerekli maddeler vardır.

Maalesef rota virüsü kaynaklı ishal gelişmemiş ülkeleri fazlası ile etkilemektedir. Gelişmiş ülkelerde de çocuklara bu virüs bulaşır ancak tedavi seçeneklerinin fazlalığı ve bilinç düzeyinin yüksekliği nedeniyle Avrupa ve Amerikada bu tür ishal vakaları kolay atlatılır. Ayrıca bir çok ülkede aşı programında rota virüsü aşısı olduğu için bebekler ishal vakalarını rahat atlatır. Afrika ve gelişmemiş Asya ülkelerinde ise bu hastalık hala ciddi bir sorundur.

Dünyada 600 000 çocuğun ishal kaynaklı susuzluk nedeniyle yaşamını yitirdiği sanılmaktadır. Çevre şartlarına dayanıklı ve bulaşıcılığı yüksek olan rota virüsünden korunmak için hijyene, özellikle de el temizliğine dikkat edilmelidir. Virüs ağızdan bulaşır. Bulaşma genellikle el veya giysi,oyuncak, kaşık gibi maddeler vasıtası ile olur.

Virüs bünyeye girdikten sonra yaklaşık 2 günlük kuluçka süresinin ardından kuvvetli ishal ve kusmaların olduğu günler başlar. Hastalığın şiddetine göre bu dönem üç ila sekiz gün arasıdır. Rota virüsünden korunmanın en etkili yolu aşı olmaktır.

Rota virüsü kaynaklı ishal vakalarında tedavi normal ishal ile aynıdır. Annesini emen bebekler daha sık emzirilmeli, ek gıdaya başlamış bebekler, havuç suyu, ayran, ishal karışımı gibi sıvı takviyeleri almalıdır. Yağsız çorbalar, yoğurtlu çorbalar, pirinçli çorbalar içirilmelidir. Patates püresi, pirinç lapası, yoğurt, yağsız pilav, yağsız haşlama et, muz gibi besinler ishal olan bebeklere verilebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here