Üç aydan küçük bebeklerde ishal belirtileri

Eğer bebeğiniz üç aydan daha küçük ise onun ishal olup olmadığı anlamak büyük çocuklara göre daha zordur. Çünkü yeni doğan bebekler yetişkinlere göre daha sık ve daha cıvık dışkı yaparlar. Yetişkinlerin dışkılama periyodu ise daha uzun sürelidir.

 Bebeğimin ishal olduğunu nasıl anlarım ?

Bebek günde 5-6 kere kaka yapıyor ise bu ishal sayılır mı ? İşte bu soru kafayı çok kurcalar. Eğer bebek ailenin ilk bebeği ise tahmin edersiniz ki endişe de olur. Üç aydan küçük bebeklerin ishal olduğunu söyleyebilmek için günde 10-12 gere kaka yapması gerekir.

Şimdilerde bebekler için hazır bez kullanıldığı için kakanın cıvıklığı yanıltıcı olabilir. Çünkü bezin pamuksu dokusu sıvıyı içine alır, bebek sıvı dışkılasa da altını açıp baktığınızda kaka kıvamında bir anormallik hissetmeyebilirsiniz. Bu nedenle bebeklerde ishali anlamanın en iyi ölçütü günde kaç kere kaka yaptığı ve peş peşe kaka yapıp yapmadığıdır.

Bebeklerde ishalin en önemli nedeni yetişkin bireylerin alışık olduğu, vücudunun tanıdığı ve rahatça karşı koyduğu mikropların bebeklerin vücut savunma sistemince tanınmamasıdır.

Herkesin vücudunda ishale neden olabilecek mikroplar vardır, fakat vücudumuzun bağışıklık sistemi bu mikropların üremelerini engeller. Bebekler bu tür mikroplara karşı yeterli savunma mekanizması geliştirmiş değillerdir. Bu nedenle kolayca ishale yakalanabilirler.

İshal mikroplarının en bol bulunduğu ve bulaşıcılığının had safhaya ulaştığı yer dışkıdır. Bu nedenle tuvalet ve lavaboların temiz tutulması bebeğin ishale yakalanmasını bir derece önler. Bebek ishal olduğunda da hijyene ve altını sıkça değiştirmeye dikkat etmek gerekir.

Bebeklerde ishale neden olan birkaç önemli faktör vardır. Birincisi bebeklerle alışveriş merkezleri, metro durakları gibi kalabalık ortamlara gitmektir. Çünkü ishal mikrobu havadan ve oral yolla da bulaşabilir. Bebekler her gördüğünü ellemek, her ellediğini ağzına götürmek eğiliminde olduklarından mikropları kolayca alırlar.

Bebeklerde ishal nedenlerinden bir başkası da yılın bazı zamanlarında atağa geçen ishal salgınlarıdır. Bu salgınlar bazen çocukları ve büyükleri de etkiler.Ama bebekleri kesin etkiler.

Yazları da ishal vakaları çoğalır. Çünkü ısının artması mutfakta dışarıda tutulan besinlerde mikropların kolay üremesi, ağzı açık tutulan sulara kolayca mikrop girmesini sağlar. Gerek salgın zamanlarında gerekse de yazları bebeğe kaynatılmış soğutulmuş su vermek, su ve gıdayı iyi saklamak ve bebeği kalabalığa çıkarmamak gerekir.

Bebeklerde ishal tedavisi

Halkı arasında ishali kestiği söylenen hiçbir şeyi bebeğinize vermeyiniz. Bunların başında kola gelir. Hem asitli olduğu için sindirim sistemini mahveder, hem de şekerli olduğu için bağırsaktaki mikropların daha da çoğalmasını sağlar. Ayrıca bağırsaktaki suyu tüketir.

Bebeklerde ishalin ölümle sonuçlanabiliyor olmasının başlıca nedeni zaten birkaç kiloluk yavrunun ani su kaybı yaşamasıdır. Bu nedenle ishal olan bebeklere su ve anne sütü vermek, onları steril tutmak gerekir.

Uzun süren ishallerde su, tuz ve şeker ile hazırlanan sıvının verilmesi ve bebeğin sıvı, mineral ve enerji eksikliğinin giderilmesi gerekmektedir. Fakat bebeğe sıvı verilmesi abartılmamalıdır. Çünkü fazlada verilecek sıvılar onun midesinin bulanması ve kusmasına neden olur. Bu da su ve enerji kaybı demektir.

Ek gıdaya başlamış bebeklere ishal için patates püresi, pirinç lapası ve yoğurt-yoğurt içeren çorbalar verilir.

Eğer bebeğin kakasında kan varsa, veya sümüksü bir kıvamı varsa doktora götürmek gerekir.İshal yüksek ateşe neden olduysa da doktora götürünüz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here