12000 BTU Klima Kaç Metrekare Soğutur? – Isıtır?

Bugün klimalar hakkında kafamıza fazlaca takılan bir soruyu cevaplıyorum. Klima arayışımızda ilk cevaplamamız gereken soru; kaç BTU gücünde bir klima almamız gerektiği oluyor. Sonrasında da hangi marka?, hangi özellikte? klima almalıyım şeklinde bu sorular devam ediyor. Bu yüzden bugün en çok kullanılan klima BTU’su olan; 12000 BTU Klima Kaç Metrekare Soğutur? – Isıtır? sorusunu cevaplıyorum.

En basit şekilde BTU hesaplaması nasıl yapılır? Hemen bu soruyla başlayalım.

Klimayı kullanacağımız odanın m² sini 2,2’ye bölüp, 1000 ile çarpıyoruz. Hemen örneklerle devam edelim. 12000 BTU klima kaç metrekare odayı soğutur veya ısıtır hesaplayalım.

Formülümüzde bulunan metrekareyi başa çekelim ve formülümüzü yazalım. (=12000x2,2/1000) şimdi bu formüle göre hesaplamamızı yapalım. Yaptığımız hesaba göre 12000 BTU’luk bir klimayı maksimum 26,4 m² genişliğindeki alanlarda kullanabileceğimizi görüyoruz. 9000 BTU luk klimayı yine aynı hesapla maksimum 19,8 m²‘ye kadar olan alanlarda kullanabileceğimizi hesapladık.

Yani 12000 BTU klima 19,8 – 26,4 m² arası genişlikteki odalarda soğutma ve ısıtma işlemleri için kullanılabilmektedir.

Burada dikkat edeceğimiz ve bir çoğumuzun da gözünden kaçan bir nokta var. Klimayı kullanacağımız bölge çok sıcak bir bölge ve klimanın takılacağı oda günün büyük bir bölümü güneş alan bir yerdeyse; klima BTU oranlarında biraz değişiklik yapmamız gerekir.

Ben yukarıdaki olumsuzlukları yaşayan kişiler için 12000 BTU klimayı 20-22 m² genişliğinde odalarda kullanmalarını, daha büyük alanlarda ise m²’ye göre 18000 BTU ve daha üst BTU gücündeki klimalara yönelmelerini tavsiye ediyorum.

25 YORUMLAR

  1. Kış geldi çattı. 12000 btu klima alacağım ama odamı ısıtırmı? sorusu kafamı çok kurcalıyor. 12 lik klima kaç metrekareye kadar ısıtır? İstanbul’da 12000 lik klima ısınma için yeterli olur mu?

  2. Kış geldi evimi klimayla ısıtabilirmiyim diye düşünüyorum. Evinde klimayı kullanacağım oda 20 metrekare acaba 12000 btu klima ısıtma için yeterli gelir mi?

    • Çok doğru bir tespit. Klima alırken binanın dış cephe izolasyonuna, cephesine ve şehrin iklim koşullarını da klima btu hesabına katmak gerekir.

    • Öncelikle alacağınız klimayı gün içerisinde kaç saat çalıştıracağınıza bağlı olarak; eğer uzun süre çalışacak bir klima ise inverter klima, günde 3-4 saat çalıştırırım diyorsanız normal klima alabilirsiniz.

  3. En uygun klimayı nereden alabilirim? Sizce internetten alınan klimalar güvenli olur mu? İnternetten klima aldığımda klima bağlantısını kim yapıyor? Para ödeniyor mu? biliyorum çok soru sordum ama hiç bir yerde cevap alamadım.

    • Eylül hanım; internetten klima fiyatlarını kıyaslayabilirsiniz. Büyük ihtimalle online olarak satın alacağınız klimalar size daha uygun fiyata gelecektir. İnternetten aldığınız klimalar; yine yetkili klima servisi tarafından montajı yapılmakta ve garantili olmaktadır. Montaj için ekstra ücret ödemezsiniz.

  4. Iyi geceler 4 ay önce kisin kullanmak icin 18 binlik klima aldım..kardeşimde 12 binlik aldı 12 binlik klima 22 dereceye kisin açtığında benim 18 binlik klimama oranla daha sıcak ufluyor aldığım klimada bir sorun olduğunu düşünüyorum serviste geldi ama bir sonuç yok üfleme sıcaklıkları aşırı derece de fark var ne yapmak lazim

    • Nevin hanım eğer kardeşinizle aynı bölgede yaşıyorsanız; aldığınız klimada bir hata olma olasılığı yüksek. Montaj düzgün yapılmamış olabilir, klima gazı eksik basılmış olabilir yada klimanızda bir üretim hatası olabilir. Eğer klimanız istediğiniz ısıtmayı yapmıyorsa; bunu tekrar servis kaydı açtırarak bildirin, gelen servisten gaz ölçümü yapmalarını isteyin. Servisin size vermiş olduğu servis fişlerini de atmayın, saklayın. İleride sorunlarınız hala devam ederse, Tüketici Hakem Heyeti’ne durumu bu belgelerle birlikte bildirebilirsiniz.

  5. kıbrısta yaşıyorum 26 metre kareye 12 invertek klıma aldım.. sabit kaçta kalmalı… 23 yada 25 derecede… yazın 21 de tutuyorum yeterli oluyor.. günde minimum 12 saaat çalışıyor.. 🙂

    • Cansu Hanım merhaba;
      Klima derecesini ayarlarken ihtiyaçlarınız dahilinde kullanmanız gerekiyor. Bu kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişiler için oda sıcaklığı 23-24 derece olduğunda yeterli geliyorken, bazı kişiler için bu ısı derecesi soğuk yada sıcak gelebilir. Ben Antalya’da evimde kullanmış olduğum 12 BTU klimayı yaz aylarında 24 derecede, kış aylarında ise 26 derecede kullanıyorum. Sizde sizi rahatsız etmeyecek dereceyi deneyimleyerek bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here