Şeftali ishali keser mi ?

Şeftali ishali keser mi yoksa kabızlık için mi kullanılır bu konuda açıklık getireceğim. Şeftali ishal olunca güvenle yenilebilecek nadir meyvelerdendir. Çünkü meyvelerin önemli bir kısmı (erik, armut, kayısı, çilek vs) fazla yenilince ishale neden olduğu gibi ishal olunca kullanınca da hastalığı uzatır.

Şeftali, şeftali suyu ve şeftali püresi bunlardan değildir. İshal yapmadığı gibi ishal olunca bu rahatsızlığı atlatmaya yardımcı olur.

Özellikle bebek ve çocuklarda şeftaliyi ishal için kullanabilirsiniz. Bebek sadece annesini emiyorsa şeftali suyu vermeyiniz annesini emmeye devam etse daha faydalı olur. Fakat ek gıdaya geçmiş bebeklere şeftali suyu verilebilir.

Acaba şeftalinin fazlası kabızlığa neden olur mu diye endişe etmeye gerek yoktur. Çünkü şeftalinin bu konuda üst seviye bir etkisi yoktur kabızlık yapmaz. İshali kesme konusunda da şeftaliden üst düzey bir etki beklemeyiniz. İshali kesmeye yardımcı olur ama ishali birden durdurmaz.

İshalde şeftali kullanmanın en büyük avantajı hastalık nedeniyle bitkin düşen bünyeye sıvı ve enerji takviyesini sağlamasıdır. Tatlı gıdalar ishali artırır. Bu nedenle şeftalinin fazla yenilmesi de olumsuz etki yaratabilir. Eğer günde bir veya iki tane şeftali yenirse ishal tedavisi için yeterli olacaktır.

Şeftali suyu ishale iyi gelir mi ?

Bir bardak şeftali suyu elde etmek için birkaç tane şeftalinin parçalayıcıda sıkılması gerekir. Yani bir bardak şeftali suyu birkaç tane şeftali kadar C vitamini ve meyve şekeri içerir.

C vitamini vücudumuz için faydalıdır fakat gereğinden fazla alınırsa vücut fazla miktarını atmak için ishal yöntemini kullanır. Yani ishalken şeftali veya başka bir meyve suyu içerseniz bu ishale iyi gelmediği gibi ishalin şiddetini de artırabilir.

İshalken fazla alınmaması gereken diğer bir şey ise şekerli gıdalardır. Çünkü bakteriler bağırsaklara gelen gıdalardaki şekeri emerek beslenirler. Şeftali suyunda da şeker olduğu için ishali artırabilir.

Eğer şeftali suyunu hazır aldıysanız içeriğinde sorbitol olacaktır. Sorbitolü vücut sindiremediği için dışarı atar. Bu nedenle hazır meyve sularını fazla tüketen kişilerde ishal görülebilir.

Eğer ishale çare olsun diye bolca hazır şeftali suyu içerseniz, kabızlığınız düzelmeyecek, aksine artacaktır.

İshal olanlar şeftali yemeli mi yememeli mi ?

İshalseniz günde bir tane şeftali yiyebilirsiniz. Bu ishal şikayetlerinizin azalmasına yardımcı olur. Yani ishalken şeftalinin azı karar, çoğu zarardır.

Bebeklerde şeftali kabızlığa iyi gelir mi ?

Kabız olan bebeklere şeftali suyu vermeyiniz. Kayısı püresi veya armut püresi yediriniz. Kabızlığa iyi gelen şey liftir ve bu kayısı ve armut gibi meyvelerde bolca bulunur. Bebeğe ayrıca bolca su içiriniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here