Kuru iğne kimlere uygulanmaz ?

Eğer kuru iğne tedavisi yaptırmayı düşünüyorsanız bu tedavi kimlere uygulanmaz, bunu bilmeli ve risk grubunda olup olmadığınızı öğrenmelisiniz.

Kuru iğne tedavisi yapan sağlık kuruluşları kuru iğne kimlere uygulanmaz ?  sorusunda sadece 12 yaş altındaki çocukları (korktukları için) işaret etseler de aslında liste daha uzundur.

Kuru iğne tedavisi etki mekanizmaları

Kuru iğne tedavisi deri veya kas içerisine akupunktur iğnesine benzer incelikte iğnenin sokulduğu invaziv bir prosedürdür.

Gergin bir bantta aşırı duyarlı palpabl nodül ile ilişkili, iskelet kasında hiperirritabl noktalar olan miyofasyal tetik noktalarına (MTrP) yöneliktir. [1] Tetik noktalı kuru iğneleme yüzeysel veya derin doku seviyesinde yapılabilmektedir.

Kuru iğne tedavisinin kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları olan hastalarda basınç ağrı eşiğini ve hareket aralığını hemen arttırdığı, kas tonusunu azalttığı ve ağrıyı azalttığı bilinmektedir.

İşlemin etki mekanizmaları şunlardır:

Lokal Seğirme Tepkisi

Kuru iğne tedavisi, istemsiz bir spinal refleks olan ‘lokal seğirme tepkisini’ ortaya çıkarmakta ve bu da kuru iğneden etkilenen kasların lokalize kasılmasına neden olmaktadır.

Lokal seğirme tepkisi, kas liflerinin uzunluk ve geriliminde değişikliğe yol açabilmekte ve A Beta lifleri gibi mekanoreseptörleri uyarabilmektedir.

Kan Akışı Üzerindeki Etkiler

Tetik noktalarındaki gergin kas bantlarının sürekli kasılması, lokal iskemi ve hipoksiye neden olabilmektedir. Kuru iğneleme, küçük kan damarlarında vazodilatasyona neden olarak kas kan akışının ve oksijenlenmenin artmasına neden olmaktadır.

Nörofizyolojik etkiler

Kuru iğne tedavisi tetik noktası bölgesinde hemostazı yeniden sağlamak için lokal ve merkezi sinir tepkileri üretmekte ve bu da ağrıya hem merkezi hem de periferik duyarlılıkta azalma ile sonuçlanmaktadır.

Uzak Etkiler

Distal MTrP’nin kuru iğnelenmesinin proksimal MTrP üzerinde analjezik etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Literatürde kontralateral etkiyle ilgili çelişkili kanıtlar vardır.

Kuru iğne kimlere uygulanmaz ?

Kuru iğne tedavisi çocuklara uygulanmaz. Genellikle 12 yaş sınır olarak kabul edilse de bu sınır 18 yaşa kadar çıkarılabilir.

Ayrıca iğne fobisi olan hastalara da uygulanmamalıdır. İğne fobisi nedeniyle işlem yeterli etkiye ulaşmayabilir, hastanın kasları daha fazla kasılabilir veya hasta korkudan bayılabilir.

Hastadan herhangi bir nedenle onay alınmaması durumunda da yapılmaz. Bazen hasta kendi istemese de yakınları ısrar edebilmektedirler. Örneğin hareket kısıtlaması olan hastalar yakınları tarafından bu işlem için sağlık kuruluşuna getirildiğinde hasta kuru iğne tedavisine onay vermezse işlem yapılmaz.

Hastanın akut veya acil bir tıbbi durum nedeniyle sağlık kuruluşuna getirilmesi nedeniyle de kuru iğne tedavisi yapılmaz.

Örneğin hasta trafik kazası veya travma nedeniyle sağlık kuruluşuna getirildiğinde ağrıları azalsın diye kuru iğne tedavisi yapılmaz.

Lenfödemli bir bölgeye veya enfeksiyonlu bölgeye de kuru iğne tedavisi uygulanmaz.

Bu sebeplerin dışında, hastanın anormal kanama eğilimi olması, bağışıklık sisteminin aşırı zayıf olması, damar hastalığının bulunması, diyabet veya gebelik hali bulunması, çok zayıf olması, psikolojik sorunları olması, epilepsi hastalığı bulunması gibi hallerde de uygulamayı yapıp yapmamaya hastanın onayı alınarak, ilgili sağlık uzmanı karar verecektir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here