2020 yılında konut fiyatları ne olur ?

Ülkemizde uzun yıllardır gayrimenkul sektörü kaybettirmeyen ve riski en az olan sektör durumundadır. Değişken piyasa koşulları ve güncel gelişmeler çerçevesinde 2020 yılında konut fiyatları ne olur, bunu değerlendirdik.

Öncelikle konut sektörü de dahil olmak üzere gayrimenkul sektöründe piyasasının lokomotifi İstanbul olup diğer illerimizdeki konut fiyatları İstanbul’daki gelişmelerden etkilenmektedir.

Kanal İstanbul, 3. Köprü ve İstanbul Havalimanı son birkaç yıldır İstanbul’daki konut ve arsa fiyatlarını yukarı yönlü olarak domine etti ve bu sene de fiyatlardaki artışın süreceği tahmin edilmektedir.

Bu nedenle İstanbul’daki konut fiyatlarının enflasyonun yaklaşık 2-5 puan üzerinde seyredeceğini tahmin etmekteyiz.

2023 seçimlerinin ülke siyasetinde kırılma etkisi yapabileceği de düşünüldüğünde hükümetin Kanal İstanbul’da en geç 2022 sonuna kadar önemli bir ilerleme kaydetmesi gerekiyor. Bu da bu sene Kanal İstanbul ile alakalı gelişmelerin 2020 yılında hızlanacağı anlamına gelmektedir.

Elinde para olan kişilerin uygun gayrimenkul fırsatlarını yaz ayından önce değerlendirmeleri mantıklı olacaktır.

Öte yandan yabancılara konut satışının yoğun olduğu Antalya’da geçen sene turist rekoru kırılmasının bu sene konut fiyatlarına yansıması beklenmektedir.

Önümüzdeki aylarca dış politikada ciddi bir olumsuzluk yaşanmazsa Antalya başta olmak üzere ülkemizdeki konut sektöründeki yabancı yatırımları artacağı ve bunun da konut fiyatlarında yükselişe neden olacağı tahmin edilmektedir.

Ülkemizdeki konut fiyatları ekonominin genel gidişatından da etkilenmekte, her türlü ekonomik sarsıntı gayrimenkul sektörüne güveni tazelemektedir.

2019 yılında alınan tedbirlerin ekonomideki durağanlığa çare olmadığı görülmekte olup 2020 yılı başlarından itibaren yürürlüğe giren bazı yeni vergi türleri nedeniyle de reel sektördeki bazı riskli yatırımların konut sektörü gibi güvenli limanlara kayacağı düşünülmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here