Diaformin emzirirken kullanılır mı ?

Gebelik ve emzirme dönemi anneler için ilaç kullanımında oldukça hassasiyet gerektiren bir dönemdir. Bu yüzden Diaformin emzirirken kullanılır mı merak eden anneleri bilgilendirmek isterim.

Hamile kalmanın plandığı an ile laktasyon döneminin sonu arasındaki günler ve aylar annenin bebeğinin sağlığını kendinden daha fazla düşünmek zorunda olduğu zamanlardır. Bu zaman diliminde annenin yediği gıdalar ve kullandığı ilaçlar bebeğini etkileyecektir.

Diaformin şeker hastalığının gelişmesini önlemek veya şeker hastalığına bağlı kandaki glukoz düzeyi bozulmasını kontrol etmek amacıyla kullanılan Metformin etken maddeli bir ilaçtır. Metformin tıp dünyasının şeker hastalığı için keşfettiği cevher değerinde bir kimyasal bileşiktir. Ancak bazı kişilerde yan etkileri yüksek düzeyde seyreden,  ayrıca anne sütüne geçen bir maddedir.

Emzirme döneminde Diaformin kullanıldığında bunun bebeğe bir miktar etkisi olacaktır. Bu konuda kesin olarak kullanılmamalı ve kullanılmasında sakınca yoktur şeklinde prospektüsünde yer alan bir ifade bulunmamaktadır.

Diaformin ilacının gebelik kategorisi B’dir. İlaçlardaki gebelik kategorilerini hatırlatmak gerekirse;

  • A:İnsanlarda ve hayvanlarda gebeliğin ilk üç ayında kullanıldığında bebek için bir risk oluşturduğu gözlenmedi.
  • B:Hayvanlarda yapılan çalışmalarda ilacın fetüs (doğacak yavru) açısından bir risk oluşturmadığı ancak insanlarda yeterli bir çalışma yapılmadı.
  • C:Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ilacın fetüs açısından risk taşıdığı gözlemlendi ama insanlarda bir çalışma yapılmadı, fayda/zarar tespiti yapılarak faydası çok ağır basıyorsa kullanılabilir.
  • D:İlacın hayvan ve insan fetüsü için risk taşıdığı tespit edildi ama hasta açısından kullanımı zorunlu ise fayda/zarar hesabı yapılarak kullanılabilir.
  • X: İnsan ve hayvan fetüsü için oldukça büyük risk taşımaktadır, zararları faydasına göre oldukça ağır basmaktadır.

Gebelik döneminde elzem değilse Diaformin kullanmamak gerekir. Fakat hastalığın derecesi Diaformin kullanmayı gerektiriyorsa doktor ilaç kullanmanın fayda ve zararını kıyaslayarak hastaya kullanıp kullanmama tavsiyesi, kullanılacaksa da ne doz kullanılacağı hakkında bilgi verecektir.

Diaformin emzirirken kullanılır mı ?

Diaformin’in prospektüsünde “Laktasyonda kontrendikedir” ifadesi yer almaktadır. Bunun anlamı emziren annelere kullanılmasının tavsiye edilmediğidir.

Doktor hastanın hastalığının şiddetine göre eğer Diaformin kullanmak hasta için bir mecburiyet ise kullanım dozunu ayarlayarak Diaformin reçete edebilir.

Diaformin’in prospektüsünde ayrıca metformin etken maddesinin anne sütüne geçtiği, her ne kadar emzirilen bebeklerde bir yan etkinin görüldüğü gözlenmediyse de yeterli istatistiki veri olmadığından Metformin kullanan anneye bebeğini emzirmesinin tavsiye edilmediği belirtilmektedir. Ancak anne sütünün bebek gelişimine yararları ve ilacın muhtemel olumsuz etkileri dikkate alınarak bebeğin emzirilip emzirilmeyeceğine karar verilmelidir denilerek açık kapı bırakılmaktadır.

Yani annenin ne derece Diaformine ihtiyacı var, bebeğin ne derece süte ihtiyacı var bunlar hesaba katılarak emzirme döneminde Diaformin kullanıp kullanmamaya doktor karar verecektir. Muhtemel seçenekler şunlardır:

  • İlk 6 ay bebek için anne sütü çok önemli olduğu için anne Diaformine bebek 7 aylıkken başlayabilir. Bebek 7. Ayda sütten kesilebilir.
  • Diaformin kullanımı anne için acil bir ihtiyaç olabilir, doğumdan sonraki ilk birkaç günkü anne sütü bebek için çok değerli olduğundan doğumdan bir hafta sonra Diaformine başlanır ve eşzamanlı olarak emzirme donlanabilir.
  • Diaformin kullanımı anne açısından zorunlu olmakla birlikte bebeğin kilosu düşük veya gelişim ihtiyacı şiddetli olabilir, Diaformin kullanırken emzirmeye devam edilebilir.
  • Diaformine 7. ayda başlanabilir ama emzirme Diaformin kullanırken de devam edilebilir.
  • Emzirme dönemi boyunca anne Diaformin kullanmayabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here