Glifor karaciğer yağlanması yapar mı ?

Şeker hastalığı, tedavisi uzun süren (genellikle ömür boyu) bir hastalık olup uzun süre ilaç kullanıyor olmak kalp, karaciğer, bağırsak, böbrek gibi organların daha çabuk yıpranmasına yol açmaktadır.

Glifor tip 2 şeker hastaları ve insülin direncine karşı reçete edilen bir ilaçtır. Kilo fazlalığı olan kişilerde vücudun ürettiği insülin hormonu kandaki şeker düzeyini dengelemeye yeterli olmaz, bu nedenle kan şekerini düzenlemeye yardımcı olmak için Glifor gibi şeker ilaçları kullanılır.

İlgili yazı: Glifor zayıflatır mı ?

Bazı karaciğer hastalıkları ile şeker hastalığı arasında doğru orantı bulunmaktadır. Karaciğer hastalıkları, şeker hastalığının gidişatını kötüleştirebilirken, şeker hastalığının ilerlemesi de karaciğer hastalıklarını tetikleyebilmekte veya mevcut hastalığı daha kötü seviyeye taşıyabilmektedir.

Glifor karaciğere zarar verir mi ?

Glifor ve çoğu ilaç karaciğeri yorabilir, daha fazla çalıştırabilir. Karaciğer vücudun kimya laboratuvarı gibidir ve özellikle glikoz döngüsünde önemli işlev sahibidir.

Şeker hastalarının ana sorunu vücuda alınan karbonhidratların düzenlemesidir. Karbonhidrat grubu besinler ağırlıklı olarak tükettiğimiz besinlerdir.

Vücuda bir karbonhidrat girdiği zaman ya enerjiye dönüşmeli, ya glikojen olarak depolanmalı veya yağa dönüştürülmelidir. Bu dönüşüm sürecinde karaciğer önemli bir işleve sahiptir.

Karaciğerde gerçekleşen lipogenez işlemi kullanılmayan şekeri yağ asitlerine dönüştürmektedir. Eğer karaciğerde yağ asitleri fazlalaşır ise karaciğer yağlanması denilen rahatsızlık gelişmektedir.

Karaciğerde bulunan yağ asitleri depolama maksatlı olduğu için işlevsel değildir. Bu nedenle karaciğerde yağ oranı arttıkça karaciğerin işlevselliği, kapasitesi azalır.

Şeker hastalığının ilerlemesi, tedavi edilmemesi karaciğer yağlanması riskini artırmaktadır. Öte yandan Glifor da bir miktar karaciğeri yormaktadır.

Yani Glifor’un karaciğere hem zararı hem de faydası bulunmaktadır. Fayda/zarar etkisi hesap edildiğinde Glifor’un karaciğer yağlanmasına faydası, zararından daha düşüktür. Bu nedenle yabancı ülkelerde yapılan bazı bilimsel araştırmalarda Glifor’un etken maddesi Metformin’in karaciğer yağlanması ve karaciğer tümürü sorununa iyi geldiği yönünde raporlar yayınlamıştır.

Karaciğer yağlanması olan kişi Glifor kullanabilir mi ?

Karaciğer yetmezliği olan karaciğer enzimleri yüksek çıkan, ileri derecede karaciğer yağlanması olan kişiler Glifor kullanamaz. Çünkü karaciğer işlevleri zayıf olan kişiler Glifor’un etken maddesi Metformin’İ yeteri derecede vücuttan atmaz ve bu süreçte karaciğer zarar görür.

Karaciğerinde hafif sorun olan kişilerin Glifor kullanıp kullanmaması durumu ise doktor tarafından değerlendirilir. Glifor kullanmayan hastada şeker hastalığının ilerlemesi karaciğer yağlanması baş gösterebilir. Glifor kullanmak da karaciğeri yıpratabilir. Yani her iki durumda da karaciğerin yıpranması söz konusudur.

Glifor kullanan hastalarda karaciğer hasarı nasıl anlaşılır ?

Glifor kullanırken karaciğerde bir rahatsızlığın baş gösterdiğini karaciğer enzimlerinin yükselmesi ile anlamak mümkündür. Glifor kullananları periyodik olarak doktor kontrolüne gitmesi gerekir. Karaciğer enzimleri çok yüksek çıkarsa doktor Glifor’u kesecektir.

Glifor kullanırken karaciğerde bir sorun başladığının ana belirtisi ise hastanın laktik asidoz yaşamasıdır. Laktik asidoz böbrek hasarı oluşması durumunda da görülür ve belirtileri şunlardır:

  • Kendini iyi hissetmeme-halsizlik
  • Kas krampları
  • Karın ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Şiddetli yorgunluk

Glifor kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur alkol kullanmamaktır. Glifor kullanılan dönemde ayrıca alkol de alınırsa karaciğer hasarı oluşmaktadır.

İlgili yazı: Glifor böbreklere zarar verir mi ?

İlgili yazı: Glifor yan etkileri cinsellik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here