Glucophage hamilelikte kullanımı

Her ne kadar bebeğe zarar verdiği yönünde bir tespit bulunmuyorsa da Glucophage hamilelikte kullanımı tavsiye edilmeyen bir ilaçtır. Tip 2 şeker hastası hamile kaldığında Glucophage ı bırakıp insülin tedavisine başlaması gerekebilir.

Hamilelik şüphesi olduğunda veya hamileliğin başlangıcında hastanın doktoruyla görüşmesi gerekir.

Glucophage hangi hastalıklarda kullanılır ?

  • Kandaki yüksek glukoz seviyesini normal seviyeye düşürmek için kullanılır.
  • Diyet ve egzersiz yapılmasına rağmen kilo almayan şeker hastalarında kan şekerini düzenlemek ve kilo vermeye yardımcı olmak için kullanılır.
  • Şeker hastalığına yatkın çocuklarda diyabetin önlenmesi için kullanılır.
  • İnsulin direnci olan hastalarda insülin direncini kırmak için kullanılır.
  • Glucophage üreticisi ve etken maddesi

Üretici firma Merck İlaç Ecza ve Kimya Tic.A.Ş. olup İstanbulda üretim yapılmaktadır. Ana etken maddesi şeker hastalığı tedavisi için üretilen ilaçlarda kullanılan Metformin’dir.

Gebeliğin diyabet hastası üzerindeki etkileri

Gebelik hali hastadaki insülin direncini artırmaktadır. Hamileliğin 3. Ayı dolduğunda insülin ihtiyacı önemli derecede artar. Bu nedenle hastanın artan insülin ve glikoz ihtiyacının dengelenmesi gerekir. Bu denge sağlanamazsa erken doğum, bebeğin iri doğması, düşük, bebekte kas iskelet sistemi anomalileri oluşması gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Hamile kalan şeker hastası ne yapmalı ?

Hastanın gebe kalmayı planladığı tarihten itibaren doktor kontrolüne başlaması gerekir. Şeker hastalığı nedeniyle hastada organ hasarı (özellikle göz ve sisnir sisteminde) oluşup oluşmadığına bakılmalıdır.

Hamilelik döneminde haftada en az iki gün kahvaltıdan önce ve 2 saat sonra, öğle ve akşam yemeğinden önce ve gece 11.00’de olmak üzere günde 5 kez kan şekeri ölçümü yapılmalıdır.

İdeal açlık kan şekeri düzeyi 60-90mg/dl, tokluk kan şekeri düzeyi ise 120-130 mg/dl dir.

Bazen kan şekeri yükselmeden de idrarda şeker çıkabilir. Bu nedenle idrar glikoz ve aseton takibi de yapılmalıdır.

Hamilelik döneminde Glucophage veya oral yolla kullanılan diğer şeker haplarının kullanılması tavsiye edilmemektedir. Bunun yerine gerekirse insülin tedavisine başlanır.İnsulin tedavisi bebeğin doğumuna kadar devam eder.

Şeker hastasının hamilelik döneminde fazla kilo almaması gerekir (13 kilogramdan fazla alınmamalıdır) 4 saatten fazla aç kalınmamalı 3 ana öğün hafif yapılarak, sevilen gıdalar ara öğünlerde alınmalıdır.

Hamilelik boyunca sabah ve akşam 15-20 şer dakika egzersiz veya yürüyüş yapılmalıdır. Egzersiz insülin direncini düşürmede etkilidir.

Hastanın ayrıca uykusunu yeterince almaya dikkat etmesi, folik asit kullanması ve stresten uzak durması gerekir.

Glucophage hamilelikte kullanımı nasıldır ?

Gebelik döneminde Glucophage kullanımı genel olarak tavsiye edilmemekle birlikte doktor fayda/zarar durumunu (ilaç kullanmadan kandaki şeker düzeyi dengelenemiyorsa) göz önünde bulundurarak zaruriyet görürse hastaya Glucophage reçete edebilir. (Doktor bilgisi ve tavsiyesi olmadan bu ilacı kesinlikle hamilelik döneminde kullanmayınız)

İlacın dozunu doktor hastaya göre ayarlayacaktır. İlaç yemeklerle birlikte alınır. Tek doz alınacaksa kahvaltıda, iki doz alınacaksa sabah ve akşam yemekleriyle birlikte alınır. Aç karna alındığında yan etkiler şiddetli görüldüğü için ilacı almadan önce bir miktar yemek yenilmesi gerekmektedir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here