Küçük bebeklerde ishale ne iyi gelir ?

Yeni dünyaya gelmiş olan bebeğin ishale yakalanması elbette arzulanan bir durum değildir. Fakat enfeksiyon nedeniyle bebeklerde ve küçüklerde ishal oluşabilir. Bebeklerde ishale ne iyi gelir merak ediyorsanız bu makaleyi okuyunuz.

Bebeğiniz ishal olduğunuzda ilk yapmanız gereken şey, sulu dışkı çıkışını durdurmaya çalışmak değil, kaybedilen sıvı ve minerallerin yeniden vücuda kazandırılması olmalıdır. Bebeğin sağlığı düzelince zaten ishal, yani sıvı dışkı çıkışı kesilecektir.

Halk arasında yayılmış yanlış bir inanca göre bazen anne sütü ishale neden olmaktadır. Lütfen doktora sormadan böyle bir kanıya asla varmayınız. İshal olan bebeğinizi anne sütünden mahrum bırakmayınız. Bebeğiniz yediklerini çıkarıyorsa, başka gıdalar yedirmeyi ve azar azar vermeyi deneyiniz.

Bebeğiniz sütten kesilmiş ise hazır olan ishal mamalarını deneyebilirsiniz. Çoğu kez işe yaramaktadır. Bebekler, büyük insanlar gibi değildir, bu nedenle size iyi gelen bir ilacı çocuğunuza vermeye kalmayınız. Hafif vakalarda kaybolan sıvının takviyesi, düzenli ve dengeli beslenme ile ishalin kendiliğinden geçmesi mümkündür. Kafanıza göre ishal kesici ilaçlar vermeye kalkmayınız, asitli içecekler içirmeyiniz.

Bebeklerde ishal vakalarında aşağıdaki gibi sıvı takviyesi yapılır:

Sürahiye beş su bardağı su koyunuz. İki yemek kaşığı şeker ile bir çay kaşığı tuzu ekleyip karıştırınız. Bebeğiniz iki yaşından küçükse her ishal veya kusma vakasından sonra bir çay bardağı bu karışımdan veriniz. Bebeğinizi bir dikişte içmesi için zorlamayınız, tatlı kaşığı ile azar azar veriniz. Eğer çocuğunuz iki yaşından büyükse o zaman bir su bardağı veriniz. Karışım yapmayla uğraşmak istemeyenler için bu karışımın hazırları da vardır. İçeriği aynıdır.

İshal olan bebeğin beslenmesi:

Öncelikle sıvı alımı ihmal edilmemelidir. Pirinç lapası ve patates püresi ishale iyi gelecektir. Yoğurt ve yoğurt içeren çorbalar içirilmelidir. Şeftali, elma ve muz hem büyüklere hem de küçük çocukların ishaline fayda eder. Asitli içecekler, yağlı yiyecekler ve çikolata ise kesinlikle yedirilmemelidir.

Evde ishal tedavisi:

İshal tedavisinin amacı sıvı kaybının telafi edilmesi ve vücudun kendini toparlanmasının sağlanmasıdır.

Eğer bebeğiniz günde dört veya daha az dışkılıyorsa, sulu dahi olsa beslenme düzenini değiştirmeye gerek yoktur.

Mama ile beslenen bebeklerde kullanılan mamanın laktoz içermeyen başka bir mama ile değiştirilmesi fayda edebilmektedir. Eczanelerde satılan elektrolit solüsyonlar ishali kesmede kullanılmaktadır. Bebeğin kilosu başına 10 ml şeklinde içirilmelidir. Bu solüsyonların kullanılması veya bırakılması hekim bilgisi dahilinde olmalıdır.

Bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa, her beslenmeden sonra dışkılaması normaldir. Dışkının rengi bazen yeşil veya cıvık olabilir. Bu normal sayılmalıdır. Dışkılama sayısı olağandan fazlaysa, dışkıda sümük, kan görülmesi veya normalden daha kötü kokması halinde bebeğiniz ishaldir. Emmeye isteksiz ve yorgunluk da bebekte ishal belirtileridir.

Böyle durumlarda ishal olan bebek daha sık emzirilmelidir. Daha ciddi durumlarda damardan sıvı takviyesi gerekebilir.

Bebeğiniz ishal olmuşsa hijyene üst seviyede dikkat edilmelidir. Sık dışkılama nedeniyle bebeğinizin altı tahriş olabilir. Güzelce temizleyiniz ve krem sürünüz. Geceleri de bunu ihmal etmeyiniz. Bebeğinizin altını  sık sık değiştirerek onu rahat ettiriniz.

 Ne zaman doktora başvurulmalı ?

İshal 6 saattir devam ediyorsa,

Dışkıda kan görülmüşse,

Aşırı sıvı kaybı varsa.

Aşırı sıvı kaybı nasıl anlaşılır ?

Bebeğinizin ağzı ve kurumuşsa, idrar rengi olağandan koyulaşmış ise aşırı sıvı kaybı vardır. Bu belirtilere halsizlik ve uyku hali de eklenebilir. Su kaybı yaşayan bebeğin gözleri çukurlaşır, bıngıldağı çöker. Altı saat boyunca hiç idrar yapmamışsa bu da aşırı sıvı kaybı belirtisidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here