Mide bulantısı nedenleri

Mide bulantısı, karın çevresindeki kasların aniden ve güçlü bir şekilde kasılması sonucu midenin yukarıya doğru baskı yaparak ve mide içerisindeki gıdaları ağız yolundan geri çıkacakmış gibi olmasıdır.

Mide bulantısı nedenleri

Gastroenterit: Birkaç defa mide bulantısı geçirmişse, ayrıca ishal, aşırı baş ağrısı ve ateşlenme oluyorsa gastroenterit yani ‘’sindirim sistemi iltihaplanması’’ ya da viral enfeksiyon ergenlikte ve çocukluk döneminde mide bulantısına yol açan en önemli nedenlerdendir. Çok kötü de olsa en fazla 1 gün içinde ortadan kaybolur. Ancak belirtiler 3 – 4 gün kadar sürebilir. Viral enfeksiyonun bilindik bir tedavisi yoktur. Hastanın kendini daha iyi hissedebilmesi için evde bazı tedavi yöntemleri denenebilir. Bu gibi durumlarda en önemli sorun ciddi oranda su kaybıdır. Su kaybı fazlaca su tüketilerek engellenebilir.

Gıda zehirlenmesi: bakteri bulaşmış yiyeceklerin tüketimi midenin bozulmasına ve mide bulantısına yol açan önemli etkenler arasında yer almaktadır. Çoğu bakteri türü gıda zehirlenmesine neden olabilir. Mide bulantısı ve devamında gelen kusma bozuk gıdaların tüketiminden 6 – 48 saat geçtikten sonra belirti verir. Bu süreç 1 – 2 gün kadar devam eder ve daha sonra kendiliğinden geçer.

Mide bulantısı için kendiniz neler yapabilirsiniz?
Eğer katı gıdalar tüketilecekse, ekmek, bisküvi tarzı gıdalar tercih edilmelidir. Ayrıca yağlı gıdalardan uzak durmakta yarar vardır. Süt ve süt ürünleri de bu süreçte uzak kalınacak gıdalar arasındadır.
Mide bulantısı için evde nasıl önlemler alınır?

  • Yağ oranı yüksek ve kızararak hazırlanmış gıdalardan uzak durmaya özen gösterilmelidir
  • Katı yağ ya da tereyağından uzak durulmalıdır
  • Sıvı gıdalar yavaş yavaş tüketilmelidir
  • Yemek yedikten sonra hemen yatılmamalıdır
  • Büyük öğünleri akşam yemek yerine öğle öğününde yemek tercih edilmelidir
  • Mide bulantısı için zencefil tüketmek yararlı olabilir
  • Nane limon karışımı kaynatılarak tüketilebilir.

Mide Bulantısına Neden Olan Hastalıklar

Enfeksiyonun mide bulantısına etkisi
Sıkça görülmekte olan bir virüs yada daha çeşitli enfeksiyon türleri mide yanmasına ve mide bulantısına sebebiyet vermektedir. Mide bulantısı ve kusmayla ilişki kurabileceğimiz kramp şeklinde görülen karnımızın üst kısmında oluşan ağrıların da sebepleri enfeksiyonlardır. Bunların yanında enfeksiyonlar ile birlikte ateş yükselmesi ve üşüme durumları da görülebilmektedir. Noro ve rotovirüsler de oldukça sık görülmekte olan enfeksiyonlar arasında yerini almaktadırlar. Helikobakteri grubundan pylori ve benzeri bakterilerin sebebiyet verdiği enfeksiyonlar bulaşıcı olabilmektedir.

Mide üşütmesi
Halk arasında mide üşütmesi olarak bilinen mide gribi sonucunda mide bulantısı, buna bağımlı kusma ve ishal durumları ortaya çıkmaktadır. Mide üşütmesinin belirtileri ise şu şekildedir:
– Ateş yükselmesi
– Üşüme hissi
– Mide ağrıları
– Mide Bulantısı
– Kas ağrıları
– Öksürme

Gıda Zehirlenmesi
Gıda zehirlenmesinin ilk belirtisi büyük ölçüde mide bulantısı ve kusma durumlarıdır. Gıda zehirlenmesinin sebebi ise staphylococcus aureus isimli bakterinin vücudumuzda salgılamış olduğu bir zehirdir. Gıda zehirlenmelerinin belirtileri ilk olarak bu bakteriyi içeren bir besinin tüketilmesinden 2 ya da 3 saat sonrasında ortaya çıkmaktadır. Gıda zehirlenmesine sebep olan diğer bakteriyel sebepler ise şunlardır:
– Salmonella
– Kampilobakter
– Koli basili
– Listeriya
– Şigella

Mide tahrişine sebep olan diğer nedenler:
– Alkol
– Aspirin
– Sigara
– Steroit yapıya sahip olmayan ilaçlar mide tahrişine yol açarak buna bağımlı mide bulantılarına sebep olmaktadır.
Mide Ülseri
Mide ülseri hastalığı, midemizdeki astar katmanını hafifçe tahriş ettikten sonra midemizin koruyucu astar katmanında oluşan ve ülser ismini almış bir rahatsızlığın oluşumuna kadar farklılıklar gösterebilir.
Reflü Hastalığı
Midemizde ki yiyeceklerin midemize bağlı yemek borusuna geri gitmesi durumunda mide bulantıları, kusma gibi durumlara sebebiyet veren ciddi bir rahatsızlıktır.

Şeker hastalığının (Diyabet) mide bulantısına etkisi
Diyabet hastalığı yaşayan kişilerin mideleri stabil bir biçimde boşaltım yapamayacağı için  ve muhtemel bir durum olarak bu hastalığın komplikasyonlarından birisi olan vücuttaki sinir dokularının beyin ile düzgün bir sinyal alış verişi gerçekleştiremiyor olmasından dolayı mide bulantısı şikayetlerini yaşamaları oldukça doğal bir durumdur.

Buna ek olarak şeker hastalığı olan kişilerin vücutlarındaki şeker ve insülin dengesi düzgün olmadığından dolayı kan şekerlerindeki oran düşüklük ya da yükseklik gösterebilir ve bu durum sonucunda mide bulantısı yaşanabilmektedir.

Mide bulantısına sebep olan diğer hastalıkları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
– Hepatit hastalığı
– Safra kesesi rahatsızlığı
– Pankreasta oluşan iltihaplanmalar
– Böbrek ile ilgili hastalıklar (Böbrek taşı dökme, böbrek iltihaplanmaları, böbrek yetmezliği gibi ciddi hastalıklar)
Baş ağrısı ve mide bulantısı
Birçok uzman şiddetli baş ağrıları sonrasında oluşan mide bulantılarının ilişkisi hakkında fikir birliği sağlamışlardır.

İntrakranyal (Kafa içi) Basınç
Kafatasımızın içindeki basıncı arttırmakta olan herhangi bir rahatsızlık veya yaralanma durumları mide bulantısına sebep olabilmektedir. Kafa içi basıncı arttıran en önemli nedenleri şu şekilde sılayabiliriz.

Travma sonucu beyinde oluşan şişlik (Beyin kanamalarıyla birlikte görülmektedir)
Beyin iltihaplanmaları, enfeksiyonlar
Tümör (İyi veya kötü huylu)
Normal olmayan elektrolit birleşmeler ve bunun sonucunda ortaya çıkan su dengesizliği

Beyin sarsıntıları
Kafaya alınan darbeler sonucunda beyinde her zaman görülmesi gereken bir kanama veya şişlik olmayabilir. Beyin sarsıntısının belirtileri olarak mide bulantısı, baş ağrısı, görme problemleri, şaşkınlık durumları, odaklanma problemi, uyku bozukluklarını gösterebiliriz.

Zehirli uyaranlar
Belirli koku veya sesler beyin aracılığı ile mide bulantısına sebep olabilir. Bu durum kırılan bir kemik acısı yada psikolojik açıdan ağır bir olayı izleme sonucunda duygusal şok gibi durumlar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu durumun oluşma sebebi nefes alma, kan basıncı ve kalp ritmi gibi temel vücut özelliklerinin kontrolünü düzenleyen nirilerin aşırı seviyede uyarılması ve buna bağlı olarak kalp atış hızının artması sonucu kan pompalamasının artarak kan damarlarının açılmasıdır. Bu durum sonrasında beyne giden kan miktarı azalır ve mide bulantısı veya baygınlık durumları ortaya çıkar.

Mide Bulantısı ve Kusma

Mide bulantısı ve kusma durumları hastalık veya bir problemin belirtileri olabilmektedir. Mide bulantısı veya kusma durumu yaşandığında buna sebep olan durumun belirlenmesi ve uzman bir doktor tarafından tedavi edilmesi gereklidir.

Mide bulantısı ve kusma durumlarını düzenli olarak kontrol etmek sağlıklı bir yaşam sürmemiz ve de sıvı kaybı yaşamamamız için çok önem taşımaktadır. Sıvı kaybı durumlarında mide bulantısı veya kusma çok daha kötü bir hal alabilir. Mide bulantısı ve kusmayı engellemek için uzmanlarınız size bir takım ilaç tedavisi uygulayabilir. Bu tedaviye düzenli bir şekilde uyduğunuz takdirde mide bulantısı şikayetiniz sonlanacaktır. Fakat doktorunuzun tedavisinin dışına çıkarsanız bu durumda daha farklı rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz.

Mide bulantısı ve kusma başka hastalıkların haberciliğini yapmaktadır ve kendi başına hastalık değildir. Mide bulantısının oluşma sebebi midede hazımsızlık yaşanması gibi durumlar sonucunda midemizin kendisini boşaltmak istemesinden dolayı oluşmaktadır. Halk arasında istifra olarak bilinen kusma ise midenizin kendisini şiddetli bir şekilde boşaltması anlamına gelmektedir. Öğürme olarak tanımlanan durum ise boş midemizin kasılmalar ile kendisini boşaltmaya çalışması sonucu temiz salgıları kusma durumumuzdur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here