At Kestanesi Yenir mi?

Bir çoğumuz at kestanesini duymuş yada görmüşüzdür. At kestanesine bazı yörelerde yaban kestanesi, yabani kestane de denilmektedir. Bugün bir çoğumuzun merak ettiği at kestanesi yenirmi?, nasıl yenir?, yenirse ne olur?, diğer kestanelerden nasıl ayırt edilir? gibi soruların cevaplarını veriyoruz.

At kestanesi Türkiye’de bir çok yerde yetişen yabani bir kestane türüdür. Dökülen meyvelerini bir çoğumuz yerlerde görmüş ve bunları gerçek kestane sanmışızdır. Çocukken bende bunları kış aylarında sobanın üzerinde pişirdiğimiz kestanelerden zannederdim 🙂

Eski zamanlarda henüz ilaç sektörü bu kadar gelişmemişken; insanlar bitkileri kullanarak bazı tedavi yöntemleri keşfetmişlerdir. Zaten ilaç sektöründe de bazı bitkiler hala kullanılmaya devam etmektedir. At kestanesi de eskiden ağrılar için kullanılan bir bitkiymiş. Eskiden insanlar at kestanelerini pişirip lapa kıvamına getirerek ağrıyan bölgelerine sürer ve bu bölgedeki ağrıyı bu şekilde geçirirlerdi. Yani eski dönemde at kestanesi, bir nevi ağrı kesici olarak kullanılıyordu.

Günümüzde de at kestanesi ilaç sanayi tarafından sıkça kullanılan bir ürün. At kestanesinden; kremler, şampuanlar, ilaçlar yapılmakta. At kestanesi neye iyi gelir? faydaları nelerdir? “At kestanesinin faydaları” adlı yazımda mevcut, okumanızı öneririm. Şimdi gelelim asıl konumuz olan at kestanesi yenirmi? sorusunun cevaplarına.

At Kestanesi
At Kestanesi

At Kestanesi Yenir mi?

At kestanesi yenir mi? sorusunun cevabı; evet yenilebilir ama belirli işlemlere tabi tutularak ve bir uzman gözetiminde olması koşuluyla şeklindedir. At kestanesi kesinlikle çiğ olarak tüketilmemesi gereken bir meyvedir. Önce kurutulup, sonrasında öğütme işlemi ile toz kıvama getirilen at kestanesi tozu bir bardak suya bir kaşık ilave edilmek suretiyle; basur tedavisi, varis ve ishal gibi hastalıklarda kullanılmaktadır.

At Kestanesi Zehirli mi?

At kestanesi yenir mi? sorusunun ardından en çok sorulan diğer soruya yani; at kestanesi zehirli mi? sorusuna geçelim. Bu sorunun net cevabı evet zehirlidir. At kestanesi doğru şekilde kullanımda bize faydalar sağlarken, yanlış şekilde tüketilmesi hayati tehlikelere yol açmaktadır. Bu aynı zamanda at kestanesi neden yenmez? sorusunun da cevabıdır.

At Kestanesi Yenirse Ne olur?

At kestanesi doktor kontrolünde bilinçli bir şekilde tüketildiğinde; kolesterol, damar hastalıkları v.b hastalıkların tedavisinde etkili olabilmektedir. Ancak; yanlış şekilde yenirse gıda zehirlenmesi söz konusu olabilmektedir. Eğer bilmeden at kestanesi yediyseniz mutlaka en yakın sağlık hizmetlerine başvurmalı ve gerekli tetkikleri yaptırmalısınız.

At Kestanesi Nasıl Anlaşılır? Diğer Kestaneden Nasıl Ayırt Edilir?

At kestanesi ile normal kestane arasındaki en temel fark boyutudur. At kestanesini ayırt etmenin yolu gözle boyut kontrolüdür. At kestaneleri normal kestanelere göre daha büyük boyuttadır.

At Kestanesi Ağacı
At Kestanesi Ağacı

At Kestanesi Ne zaman Toplanır? Ağaçta Hangi Dönemde Olur?

At kestanesi ağaçları Nisan – Temmuz ayları arasında çiçeklenmeye başlarlar. Meyvelerin toplanma dönemi ise genellikle sonbahar aylarıdır.

At Kestanesi ile Normal Kestane Arasındaki Fark Nedir?

Normal Kestane

Normal kestaneler at kestanelerine göre daha küçük boyuttadır. Rahat bir şekilde bu kestaneye alerjiniz yoksa yenilebilir. B1, B2, C vitaminleri, yoğun şekilde lif, düşük oranda da yağ içerirler. Ayrıca içerisinde praoteinler ve çeşitli mineraller vardır.

At Kestanesi

At kestanesi daha önce de bahsettiğimiz gibi zehirli bir türdür ve boyut olarak normal kestaneden daha büyüktür. Doğru kullanımda özellikle ağrı kesici, damar hastalıkları, basur tedavisinde yardımcı bir üründür.

Umarım aklınızdaki at kestanesi yenir mi? sorusunun cevabını verebilmişizdir. Hoşçakalın.

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here