Evde ishal tedavisi nasıl yapılmalı ?

Bir çoğumuz ishal için doktora gitmeyi düşünmüyoruz. Eğer yüksek ateş veya her yediğini kusma gibi şiddetli şikayetler yok ise buna gerek de yok zaten. Evde bazı basit şeyleri uygulayarak ishal ile mücadele edebiliriz.

Evde ishal tedavisi ne yapılmaması gerektiği bilmekle başlar. Bağırsak fonksiyonları tuvalete sık götürdüğü için su içmeye korkanlar var. İşte en önemli yanlış bu. İshal olunca su içmeyi bırakmak insanın kendine kast etmesiyle eşdeğerdir.

Neden mi ? Vücudumuzun yaklaşık dörtte üçü sudur ve su yetersizliği halinde hücreler fonksiyonlarını yeterli derecede yerine getiremezler ve güçsüz düşerler. Hastalık anında en istenmeyen durum bu değil midir ? Su içmeyerek bağışıklığı düşürmek akıllı insanın yapacağı şey midir ?

Böylelikle ishal olan kişiye doktorun neden “kahvenin içine limon sık bir şey kalmaz” gibi bir tavsiyede bulunmadığını anlamış oluyoruz. Bunun yerine sulu çorbalar için, yağsız gıdalarla beslenin, yoğurt, patates ve muz yiyin derler.

Halbuki Türk kahvesine birkaç damla limon sıkın, derhal ishaliniz kesilecektir. Böyle bir şeyi hiçbir sağlık çalışanı söylemez. Çünkü böyle yapmak ishale neden olan mikropların vücuda daha fazla zarar vermesine, susuzluk nedeniyle ateş çıkmasına, yaşlılarda kalp krizine, bebeklerde hayati fonksiyonların duraklamasına neden olur.

İshalken ne yenir neden yenir ?

Yağsız pirinç lapası: Enerji verir, dışkı kıvamının aşırı cıvık olmasını önleyerek aşırı sıvı çıkışını engeller.

Patates lapası ve muz:Potasyum içerdiği için kalbi korur, dışkı kıvamını ayarlar.

Su, bitki çayları, çorba: Sıvı alımını sağlar.

Yoğurt:Bozulan bağırsak florasını tekrar dengeye oturtur.

Ne yenmez ?

İshali artıran yağlı ve şekerli gıdalar ishalken yenmez.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here