Pug cinsi köpek bakımı orta derecede zorluktadır. Küçük boyutları ve evde etrafı fazla dağıtmamaları nedeniyle apartmanda yaşayanlar için pug cinsi köpekler uygundur. Fazla havlamadıkları ve çocukları sevdikleri için komşular açısından da sorun yaratmazlar.
Pug cinsi köpek özellikleri
Patileri siyah, tüyleri gümüşe veya kayısı rengine çalan kahve rengidir. Yüzlerinde mutlu bir ifade vardır. Genellikle olduğundan daha yaşlı gösterirler. Kısa bacaklı ama güçlü köpeklerdir. Bazen inatçı olabilirler.
Boyutları küçüktür. Erkekler en fazla 36 cm boya,9 kilogram kiloya, dişiler ise 30 cm boya, 8 kilogram kiloya ulaşabilir.
Tüyleri kısadır ama bakım gerektirir. Pug cinsi köpek bakımının en zor yanı tuvalet alışkanlığı kazandırmaktır.
Pug cinsi köpek bakımı
Pug cinsi köpeklerin ayırıcı özelliklerinden birisi yüzlerinde abartılı kıvrım olmasıdır. Bu kıvrımlarda, toz, kir, yiyecek kalıntıları birikmektedir. Temiz bir bezle haftada bir kez kıvrımları temizlemek gerekir. Aksi halde mantar veya göz enfeksiyonu riski oluşur, ayrıca kötü kokar.
Pug cinsi köpeklerin burun deliklerinin ve gözlerinin temiz kalmasına önem verilmelidir. Buralara bir şeyle bulaşmışsa silinmelidir.
Sıcak havalarda veya oda içinde kapalı kalma nedeniyle cildindeki nem azalabilir. Cildinde kızarıklık veya tahriş görülürse nemlendirici krem sürülmelidir.
Pug cinsi köpeklerin cüsseleri ufak olmakla birlikte su ihtiyaçları da fazladır. Yaklaşık kilo başı 1,5-2 litre su içerler. Musluk suyu ishal veya alerjik etki yapabilir. Hazır su verilmelidir.
Her ne kadar aşırı hareketli köpekler olmasa da bu köpekleri düzenli olarak yürüyüşlere çıkarmak gerekir. Küçüklüğünden beri evde kapalı kalan köpeklerde nefes darlığı gibi şikayetler olabilir. Yürüyüşler sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde yapılmalıdır, sıcak saatlerde yapılmamalıdır.
Pug cinsi köpekler mevsim koşullarına fazlasıyla duyarlıdır. Kışın üşüme, yazın sıcak basması yaşayabilirler. Bahar ayları Pug cinsi köpekleri için sıkıntılı geçebilir. Bazılarında alerjik sorunlar baş gösterebilir. Ayrıca bahar bu köpekleri çiftleşme mevsimidir, hırçın huzursuz görünebilirler, bu konuda dikkatli olunmalıdır.
Pug cinsi köpeklerin her ne kadar kısa tüyleri olsa da genellikle fazlaca tüy dökerler evde astım rahatsızlığı olan biri varsa sorun olabilir. Bu köpekler kışa girmeden ve kış bitince tüy dökerler.
Tüylerinin 2-3 günde bir taranması gerekir. Kafasından başlayarak tüyün çıkış yönünün tersi istikametinde tarama yapılır. Bunun için özel tarak ve tüy toplayıcı eldivenler satılmaktadır.
Pug koku sorunu
Pug köpeklerde koku sorunu yaşanmasının sebebi yüzünün fazla kıvrımlı olması nedeniyle yemek artıkları, dışarının kiri, tozunun bu kıvrımlara takılmasıdır. Sık aralıklarla temizlik yapılırsa koku sorunu büyük ölçüde halledilmiş olacaktır.