Betanorm zayıflatır mı ?

Kilo artışının tetiklediği tip-2 diyabet hastalığında kandaki glukoz seviyesinin normal değerlerde tutulması için BetanoRm gibi diyabet hapları kullanılmaktadır. Peki Betanorm zayıflatır mı ?

Betanorm nedir ne için kullanılır ?

Betanorm Ali Raif İlaç San. A.Ş. tarafından üretilmektedir. İlacın etken maddesi Gliklazid’dir. Bu madde vücudun ürettiği insülin miktarını artırarak kandaki şeker seviyesini düşürmektedir.

Tahlillerde kandaki glukoz seviyeleri (açlık ve tokluk şekeri) normalden fazla çıkan kişilerin egzersiz ve diyet yapmaları gerekir. Egzersiz ve diyet kandaki şeker düzeyini normalleştirebilir. Eğer bu işe yaramıyorsa ( Hasta fazla kilolu ise diyet ve spor yeterli olmayabilir), hastada insülin direnci varsa kandaki şeker düzeyini dengede tutmak için ilaç kullanmak gerekir.

Betanorm vücudun daha fazla insülin hormonu üretmesini teşvik ederek tip-2 diyabet hastalığının tedavi edilmesinde kullanılır.

Gliklazid nedir ne işe yarar ?

Betanorm’un etken maddesi olan  Gliklazid, insüline bağımlı olmayan diabetes mellitusun (NIDDM) tedavisinde kullanılan oral bir antihiperglisemik ajandır.

Kimyasal yapısına bağlı olarak gliklazidin, bir proton salgılayabilen bir sülfonamid grubunun yapısal varlığı ve bir aromatik grubun varlığından dolayı birinci kuşak bir sülfonilüre olduğu kabul edilen ilaç özelliklerine göre farklı şekilde sınıflandırılmıştır.

Öte yandan, farmakolojik etkinliğe dayalı olarak, gliklazidin daha yüksek bir potens ve daha kısa bir yarı ömür sunan ikinci nesil bir sülfonilüre olduğu kabul edilir. Gliklazid, insülini serbest bırakmak için pankreasın β hücrelerini uyararak etki eden, insülin salgılayıcıların sülfonilüre sınıfına ait bir etken maddedir.

Sülfonilüreler, hem bazal insülin sekresyonunu hem de öğünle uyarılan insülin salımını arttırır. Bu sınıftaki ilaçlar, hedef pankreatik hücre reseptörlerinde dozları, emilim hızları, etki süreleri, eleme yolları ve bağlanma yerlerinde farklılık göstermektedir.

Sülfonilüreler ayrıca periferal glukoz kullanımını arttırır, hepatik glukoneogenezi azaltır ve insülin reseptörlerinin sayısını ve hassasiyetini artırabilir. Sülfonilüreler, insülinden daha az olsa da kilo alımı ile ilişkilidir. (Kilo yapabilir)

Etki mekanizmaları nedeniyle, sülfonilüreler hipoglisemiye neden olabilir ve bu riski azaltmak için hastanın aç kalmamaya dikkat etmesi gerekir. Yaşlı, zayıf ve yetersiz beslenen bireylerde hipoglisemi riski artmaktadır. Gliklazidin açlık plazma glukozunu, postprandial kan glikozunu ve glikozlanmış hemoglobin (HbA1c) seviyelerini azalttığı gösterilmiştir (son 8-10 haftalık glikoz kontrolünü yansıtır).

Gliklazid, karaciğer tarafından yoğun şekilde metabolize edilir; metabolitleri hem idrarda (% 60-70) hem de dışkıda (% 10-20) atılır.

Betanorm yan etkileri

Betanormun yaygın görülen bir yan etkisi yoktur. Herhangi bir şikayete neden olursa doktora danışılmalıdır.

Betanorm zayıflatır mı ?

Kan şekerinin bir düzene oturması diyet yapmayı kolaylaştıran bir faktördür. Betanorm kullanımı aniden bastıran açlık ve tatlı krizlerini engeller. Fakat hastanın sık aralıklarla azar azar beslenmesi gerekir.

Betanorm doğrudan bir zayıflama ilacı olmamakla birlikte tip-2 diyabetin tedavisindeki başarıya paralel olarak diyet ve spor yapılırsa kilo vermeyi sağlayabilir.

Bununla birlikte ilaç bazı bazı kişilerde kilo artışına da neden olabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here