Son yıllarda Bitcoin ve benzer coin türleri, başka bir değişle kripto paralar reel sektöre alternatif para kazanma yolları haline gelmiştir. Kripto para sistemin işleyişini detaylı olarak bilmeyenler dahi alım satım yaparak bu sistem üzerinden para kazanma peşindedirler.
Birçok kişi kripto para sektörünün bir çeşit saadet zinciri olduğunu ve zamanı gelince kripto paraların son sahiplerinin elinde patlayacağını düşünse de Bitcoin ve diğer kripto paraların üretimi ve ticaretiyle uğraşanların sayısı oldukça fazladır.
Bitcoin’i bulan kişi olan Satoşi NAKAMATO’nun kimliğinin hala çözülememiş olması bu sektörün saadet zincirinden ibaret olduğunu düşünenlerin dayandığı en önemli noktadır.
Bitcoin madenciliği ne kadar kazandırır ?
Bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir, çünkü evde mandal yapımı işi gibi alım satım fiyatları, kar marjı belli olan bir sektör değildir.
Piyasadaki Bitcoin değerinin neye göre arttığı veya azaldığını basit bir şekilde açıklayabilmek mümkün değildir. Bitcoin ticareti iktisat biliminin temel formüllerinden olan arz/talep dengesi çerçevesinde yürütmektedir.
Yani birileri bir şeye talep ettikçe fiyat artıyor, satıcılar çoğalınca fiyat azalıyor. Arz/talep mantığının özeti budur. Fiyatların alım/satım talepleri doğrultusunda oluşması doğal olarak spekülatif hareketlere davetiye çıkarmaktadır.
Küçük yatırımcı açısından düşünüldüğünde parayı Bitcoin’e yatırıp kazanmayı beklemek kumardan farklı değildir. Bu yüzden çoğu kişi tarafından Bitcoin alım satımı işi bir para kazanma işi olarak görülmemektedir.
Bitcoin’den para kazanmanın asıl yolu bunun üreticisi olmaktır. Bitcoin üretimi ASIC cihazlar üzerinden yapılmakta, bunun için gerekli donanım, program ve internet bağlantısına sahip olmak gerekmektedir.
Bitcoin madenciliği yaparken farklı donanımlar, yazılımlar ve yöntemler kullanılmaktadır. Ayrıca piyasada Bitcoin’den başka kripto paralar da kullanılmaktadır.
Dolayısıyla Bitcoin üretiminden para kazanmak için kripto paralar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.
Bitcoin madenciliği ne kadar kazandırır konusuna gelecek olursak; öncelikle bu işin gerek ticaret, gerekse üretiminden asıl paranın 2010 ila 2013 yılları arasında kazanıldığını ifade etmek gerekir. Sonraki yıllarda kazançlar komik düzeylere düşmüştür.
Şimdilerde Bitcoin madenciliği donanım masraflarını ancak karşılamaktadır. Yani bu konu hakkında fazla bir bilginiz yok ise elimdeki atıl bilgisayarları değerlendireyim, evdeki sınırsız internet bir işe yarasın diye Bitcoin madenciliğine girecekseniz hiç girmeyiniz, kazanacağınız para elektrik, internet ve yazılım/donanım harcamanızı bile karşılamayabilir.
Bitcoin üretimi profesyonel kişilerce hala devam etmekte ve üretimi geniş bilgisayar ağları üzerinden yaptıkları için sektörün pirleri eskisi kadar olmasa da bir miktar para kazanmaktadırlar.