Duygu analizlerinde duygu analizi sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Duygu durum analizi, genel olarak insanların konuşmalarından, ruh halinde yer alan ses dalgalarından, vücut hareketlerinden, yüz mimiklerinden, mesajlarında ya da bunlar gibi pek çok faktörün kendi arasında demografik özelliklerle birleşmesiyle ortaya çıkarılan veri setlerinden yola çıkarak bir anlam oluşturmak için kullanılan matematiksel modellerin kurulduğu analiz yöntemine denir. Durum analizlerinde duygu analizi ile ilgili tüm detaylar ile bir kişi hakkında pek çok bilgiye ulaşılabilir. Duygu durum analizleri sayesinde kişinin sorunlarına genel olarak bir çözüm yöntemi bulunur.
Duygu Durum Analizlerinde Alınan EEG Kayıtları Nedir?
Durum analizlerinde duygu analizi kullanıldığı zaman EEG kayıtları alınabilmektedir. EEG ElektroEnsefaloGrafi kısaltmasıdır. Beyin çok düşük şiddetlerde sürekli olarak elektrik akımı üreten bir organdır. Ürettiği bu elektrik akımları düzenli bir şekilde yayar ve EEG ise bu dalgaları bilgisayar ortamına kaydedilen bir yöntemdir. Beyin faaliyetlerini gerçekleştirirken sürekli oluşan bu ritmik elektriksel potansiyeller aktivasyon yöntemleriyle uyarılır. Uyarılmış durumdayken olduğundan biraz daha farklı oluşabilen elektriksel potansiyel değişimler kaydedilir. Bu kaydedilme yöntemi EEG aracılığıyla oluşur. Kişinin yaşadığı farklı hikayeler farklı duyguları oluşturur. 4
Bu da EEG üzerinden belirlenir. Duygular EEG üzerinden incelendiği zaman farklı frekans aralıkları kullanılır. Yani duygu durum analizlerinde EEG farklı duyguların keşfedilmesini sağlar. Bu duygular da kişinin verdiği tepkileri belirlemiş olur. Duygu durum analizleri bu sayede daha kolay bir şekilde anlaşılır ve kişinin herhangi bir rahatsızlığının olup olmadığı tespit edilir. Özellikle şizofreni gibi tedavisinin çok zor olduğu hastalıklarda EEG kullanılarak kişinin hangi duygular yüzünden bu rahatsızlığa sahip olduğu belirtilir. Ya da hangi duygunun yoğunluğundan dolayı psikiyatrik bir hastalığı olduğuna bakılır. Duygu durum analizine göre bir tedaviye başlanır. Hastalığın tespiti anlamında EEG oldukça yardımcı olur.
Duygu Durum Analizlerinde Hangi EEG Kullanılır?
Durum analizlerinde duygu analizi yapılacağında çeşitli duyguları gösteren EEG yöntemi kullanılır. Genel olarak mutsuz, mutlu ve nötr duyguların yansıtıldığı frekans bantları kullanılır. Alpha, Beta, Theta, Delta ve Gamma frekans bandı aracılığıyla EEG yöntemi yapılır. Eğer kişi için sadece durum analizi yapılacaksa ve herhangi bir rahatsızlığı yoksa daha çok alfa ve beta dalgaları kullanılarak bir duygu analizi yapılır. Daha ileri seviyede olan psikolojik rahatsızlıkların altta yatan temel nedenini bulabilmek içinse genel olarak theta, delta ve gamma frekansları kullanılır. Özellikle travmatik olan rahatsızlıklarda EEG yöntemi sayesinde çok daha derin duygulara inilmiştir ve sonuçlar olumlu yönde olmuştur.
Duygu Durum Analizlerinde Farklı Durumların Etkisi
Duygu durum analizlerinde farklı unsurların etkisi sayesinde altta yatan problemler anlaşılır. Duygu durum analizlerinde kişilerin daha önceden farkında olmadığı farklı duygular ortaya çıkarılmaya çalışılır. Bu duygulara verilen farklı tepkiler sayesinde kişinin altta yatan psikolojik problemleri ve travmaları ortaya çıkmış olur. İnsanlar genelde yaşadığı temel duygular üzerinden hayatını idame eder. Fakat aslında insanların adlandıramadığı çok çeşitli duygular bulunur. Kişilerin hayat tarzlarına göre ve yaşadığı olaylara göre yaşadığı belli başlı duygular tespit edilir.
Bu duyguların tam zıttı yaşanacak şekilde çeşitli uygulamalar yapılır. Bu sayede kişiler duygu durum analizlerinde farklı durumları da tespit ederek daha geniş yelpazeli bir tedaviye adım atmış olur. Aynı zamanda verilen tepkiler doğrultusunda bir tedavi aşaması da belirlenir. Duygu durum analizlerinde çok farklı durumlar oluşturularak kişilerin tepkileri ölçülür. Duygu durum analizlerini yapan kişiler tepki sonuçlarını analizleyerek kişinin daha iyi bir ruh haline getirilmesini amaçlar.
Ayrıca cinsel istismar suçu ve duygu analizi hakkındaki yazımıza da bakmak isteyebilirsiniz.