Ayakkabı tabanları, şilte, yastık, yatak, battaniye gibi ürünlerde kullanılan memory foam ne demek, memory foam nasıl üretilir, özellikleri nelerdir ?
Memory foam ne demek ?
Memory foam Türkçe’ye çevrildiğinde hafıza köpük anlamına gelmektedir. Öncelikle bu maddeye hafıza ve köpük kelimelerinin yakıştırıldığını belirteyim.
Neden köpük ?
Memory foam kimyasal içerik olarak ev tadilatlarında kapı vs malzemelerin monte edilmesinde kullanılan köpüğe benzer içeriğe sahiptir. Kimyasal içerik olarak ana malzemesi poliüretandan olmakla birlikte poliüretana imalat aşamasında viskozitesini ve yoğunluğunu artıran bazı kimyasal maddeler eklenmesiyle üretilen bir maddedir. Bu nedenle köpük denilmektedir.
Neden hafıza?
Hafıza denilmesinin sebebi ise bastırılıp bırakılınca hiç deformasyon olmaksızın eski şeklini alabilmesidir. Gayet esnek bir malzeme olsa da kolay deforme olmaz, ilk formunu hep korur.
Memory foam özellikleri
Yumuşak ve esnektir. Vücut ısısına çok duyarlıdır. Vücut ile temas ettiğinde boşluk bırakmadan hemen sarar. Fakat yapışkan değildir vücut teması kesildiğinden kısa süre eski formuna döner.
Memory foam ilk ne amaçla üretildi ?
1966 yılında NASA’ya bağlı Ames Araştırma Merkezi uçak yastıklarında kullanmak üzere bu maddeyi geliştirdi. Ancak Memory foam icat edildikten sonra bu maddenin başka sektörlerde de kullanılabileceği fark edildi ve bu ürünün ticari olarak değerlendirilmesi için Dynamic Systems Inc şirketi kuruldu.
Bu şirket memory foam malzemesinden Amerikan futbolu kaskı, darbe emici spor malzemeleri ve çeşitli tıbbi malzemeler üretti. Daha sonra ticari haklar Becton a satıldı. Becton memory foam ile imal edilen ürün yelpazesini genişletti ve memory foam ı ayakkabı ve ayakkabı taban ürünlerinde kullanmaya başladı.
Ayakkabılarda memory foam kullanılması tercih sebebi olunca ayakkabı, yatak, yorgan sektöründeki bazı şirketler ürünlerinde memory foam kullanmaya başladılar.
Şimdilerde memory foam engelliler için oturma pedlerinden protez ürünlerine kadar çok değişik amaçlarda ürünün içinde kullanılmaktadır.
Memory foam ın içeriği nedir ?
Memory foam kimyasal olarak üretilmiş bir köpüktür. Diğer köpük ürünler ile arasındaki fark memory foamın viskoelastik olması, bu sebeple ısıya maruz kaldığında reaksiyona girip yumuşamasıdır.
Memory foamın kullanım alanları geniş olduğu için her markanın tedarikçisi ve her tedarikçinin kullandığı kimyasal bileşik formülü farklıdır.
Üreticiler memory foam (viskolastik köpük) için kullandıkları kimyasal bileşik formüllerini sır olarak saklamakla birlikte formülün 61 bileşenden oluştuğu tahmin edilmektedir.
Memory foam nasıl üretilir ?
Su ve birkaç kimyasal madde (izosiyanatlar ve polioller), bir ajanla (reaktif) birleştirilir.
Köpük oluşturmak için havalandırılır . Bu işlem karışıma açık hücre yapısını vererek reaksiyona girmesini sağlar.
Karışım ya bir taşıma bandı üzerine sürekli olarak püskürtülür ve ya kalıplara dökülür ve kurumaya bırakılır.
Kuruduktan sonra ‘Memory Foam’ ürünü hazırdır.
Ayakkabıda memory foam kullanılmasının artıları ve eksileri
Artıları
Memory foam ısıya göre kendini ayarlar, ayağı her yandan eşit derecede sarar. Ayakkabı çıkarıldığında eski formuna döner.
Yumuşak olması ve ayağa göre şekil alması kullanıcıya o ayakkabının kendine özel yapıldığı hissini verir.
Ayakkabıya rahat bir giyim konforu sağlar.
Eksileri
Ayaklarda terleme olmaması için spor ayakkabılarının nefes alması tercih edilir. Memory foam ayağı sardığı için terlemeye ve terleme kaynaklı kokuya neden olabilir. Bu nedenle memory foam kullanılan ayakkabılar uzun süreli koşu ve yürüme için uygun değildir. Kullanınca havalandırılması gerekir.
İlgili yazı: Skechers ayakkabı orjinal nasıl anlaşılır ?
bildiğin araba koltuğu singerden bir tık farklı bir şey mi yani ?