Tamirli airbag çalışır mı ? Soru gayet basit ve net. Bildiğiniz üzere kazada açılan airbagleri değiştirmek yerine tamir ettirmek fiyatta %90 tasarruf oluyor. Peki Tamirli airbag çalışır mı , yoksa hava yastığını tamir ettirerek kendimizi mi kandırıyoruz ?
Bunu öğrenmek için makalemi okumaya devam ediniz…
Çarpışma durumunda hava yastıkları yolculara ekstra güvenlik sağlar. Bu muhteşem teknoloji, trafik kazalarında yaralanmaların azaltılmasına yardımcı oluyor. Hava yastığı sensörleri tetiklendiğinde hava yastıkları açılır ve yolcunun ileri hareketini yavaşlatır ve bir yastık görevi görerek darbeyi azaltır.
Bu makalede tamirli airbag çalışır mı sorusuna cevap vermek istiyorum:
Araç hava yastığının çalışması oldukça basittir ancak hava yastıklarının kendi başlarına otomatik olarak bölmelerine dönmeleri mümkün değildir. Tekrar yola çıkmadan önce sönmüş araç hava yastıklarının değiştirilmesi gerekir. Bunun yapılmaması, başka bir kaza durumunda aynı seviyede korumayı garanti etmeyecektir.
Airbag nasıl tamir edilir ?
Arabanızdaki hava yastıklarınız zamanında tamir edilmezse, kendinizi ve sevdiklerinizi bir kazada savunmasız bir pozisyonda bırakıyorsunuz demektir.
Hava yastığı tamiri veya değişimi için profesyonel yardım alınması tavsiye edilir. Yani bunu kendiniz yapamazsınız.
Tamirden sonra aracı teslim almadan önce, araç hava yastıklarının düzgün takıldığından emin olmak için test etmeniz lazımdır. Diğer kozmetik araba kusurlarının aksine, hava yastığının doğru şekilde değiştirilmesi çok önemlidir. Ayrıca inmiş bir hava yastığını önceden tecrübeniz olmadan kendiniz tamir etmeye kalkışmamalısınız.
Kaza sonrasında araç hava yastıklarının onarım aşamaları şunlardır:
Akü bağlantılarının çıkarılması
Hava yastığı elektrik kabloları aracılığıyla bağlanır, bu nedenle takılı bir arabaya herhangi bir müdahale elektrik çarpmasına veya ciddi yaralanmaya neden olabilir. Bu nedenle, sönmüş hava yastığını değiştirmeden önce akü kablosunu çıkarmak gerekir.
Akü kablosu çıkarıldıktan sonra akünün en fazla bir saat dinlenmesi gerekir. Bu, gereksiz kazaları önlemek için araçta yedek güç akışı olmamasını sağlayacaktır.
Panellerin ve civataların çıkarılması
Hava yastıkları, marka ve modele göre değişen otomobillerde farklı konumlarda bulunur. Hava yastığının konumu kullanım kılavuzları aracılığıyla doğrulanabilir. Hava yastıklarının yerleştirildiği bazı yerler aşağıda listelenmiştir.
Direksiyon simidi – Bazı sönmüş hava yastıkları direksiyon simidinin veya kolonunun değiştirilmesini gerektirebilir. Direksiyon simidini çıkarmak için cıvatalar tabanının arka tarafında bulunur.
Hava yastığının direksiyon üzerindeki konumu ‘Hava Yastığı’ işaretiyle gösterilir
Yolcu torpido gözü – Torpido gözü, altındaki hava yastığına erişmek için çıkarılır. Hava yastığına bölmenin içinden cıvatalarla erişilir.
Yan kapılar – Bazı modellerde ek güvenlik için kapı içlerinde hava yastıkları bulunur.
Üst perdeler – Hava yastıkları tavan kaplamasında da bulunabilir. Bunlara erişim için kapı çerçevesinin çıkarılması gerekir.
Emniyet kemerleri – Emniyet kemerlerinde hava yastıkları, aracın tüm yolcuları için koruma sağlamak üzere tasarlanmış yeni modellerde bulunabilir.
Koltuklar – Koltuğun yan tarafına yerleştirilen hava yastıkları yolcuların birbirleriyle çarpışmasını önler. Bu, araba koltuklarını daha güvenli hale getirir . Bu tür çantalar genellikle oturma malzemesinden yırtılır ve tamamen değiştirilmesi gerekir.
Servis elemanı, hava yastıklarını tutan ilgili cıvataları ve panelleri sökerek hava yastığını düzgün bir şekilde tamir edebilir.
Hava yastığı kablolarının sökülmesi
Hava yastıklarının kablolaması çok kırılgandır ve dikkatli bir şekilde ele alınması gerekir. Çeşitli otomobil üreticileri sürücü tarafındaki hava yastığı bağlantılarını hafif bir farkla tasarlar.
Diğer parçalara zarar gelmesini önlemek için konektörler küçük aletlerle yavaşça çıkarılır. Kablolar, değiştirilmek üzere sönmüş hava yastığından güvenli bir şekilde çıkarılır. Kablo konektörlerinin hasar görmesi durumunda yeni ünitenin bağlanması zor olacaktır.
Sönük hava yastığının çıkartılması
Kablolar söküldükten sonra sönen hava yastığı çıkarılır. Bir kazadan sonra açılmamış hava yastıkları da arızalı oldukları için yerinden çıkarılmalıdır, bu nedenle devreye girmemiştir.
Açılmayan hava yastıkları dikkatli bir şekilde ele alınmalı ve çöpe atılmamalıdır. Bu tür hava yastıkları, ünitenin ve reaktif malzemesinin güvenli bir şekilde atılması için geri dönüşüm merkezlerine gönderilmelidir. Sönmüş hava yastıkları ise herhangi bir özel talimat olmaksızın atılabilir.
Yeni hava yastıklarının monte edilmesi
Yeni hava yastıkları, söndürülmüş olanın çıkarıldığı şekilde takılır. Yeni hava yastıkları orijinalleriyle aynı olmalı ve aynı marka olmalıdır. Bu şekilde yeni hava yastıkları sorunsuz bir şekilde takılacaktır.
Hava yastıkları, sabitlenmeden önce doğru yerlerine doğru yönde yerleştirilir. Hava yastığının doğru şekilde açılması için orijinaliyle aynı şekilde takılması önemlidir.
Vidaların ve kabloların yeniden takılması
Bir hava yastığının kablolarını ve vidalarını yeniden takmak hassasiyet ve büyük bir özen gerektirir
Sönmüş hava yastıkları yenileriyle değiştirildikten sonra, kablolar hava yastığına dikkatlice yeniden bağlanır. Hava yastığı değiştirildikten sonra, panel ve vidalar orijinal konumlarına sabitlenir.
Parçalar orijinal yerlerine geri yerleştirilmezse, hava yastığı tetiklendiğinde açılmakta zorlanabilir. Bu nedenle, uygun panelleme sadece otomobilin estetiği açısından değil aynı zamanda hava yastığının gelecekte sorunsuz bir şekilde açılması açısından da büyük önem taşıyor.
Hava yastığı sensörlerinin sıfırlanması
Hava yastığı sensörlerinin doğru şekilde sıfırlanması, hava yastığının açılmasını tetiklemek için çok önemlidir. Hava yastığı sensörleri, araca yabancı bir cisim çarptığında oluşan darbeyle tetiklenir. Bu sensörler bir kaza ile karşılaşıldığında çalışmaz hale gelir.
Hava yastığı değişiminden sonra, pil yeniden canlandırıldığında sensörler sıfırlanır. Hava yastığı sensörleri düzgün bir şekilde değiştirilmemişse, ekranda bir gösterge yanıp sönerek incelemeye yönlendirir. Bazen hava yastığı sensörlerinin değiştirilmesi gerekebilir ve ancak o zaman onarılan hava yastıkları bir çarpışma durumunda açılabilir ve zararı önleyebilir.
Tamirli airbag çalışır mı – CEVAP
Eğer siz hava yastığını tamir işlemini yukarıda anlatılan şekilde, yani açılan hava yastıklarının yerine orjinalini taktırmak suretiyle yaptırdıysanız tamirli airbag yüksek ihtimal bir sonraki kazada açılır.
Hava yastığı tamiri yukarıda anlatılan şekilde yapılır, bunun haricindeki hava yastığı tamir işlemleri tamir değil sahtekarlıktır.
Onu da anlatayım:
Patlayan airbagları terzi gibi dikiyorlar, boşalan tüpleri (airbagleri şişirmeye yarıyor) değiştiriyorlar, darbe sensörlerini değiştiriyorlar, eğer airbag arıza lambası bunları yapınca sönmezse bir de direnç atıyorlar, bunun adına da airbag tamiri diyorlar. Airbag tamiri diye bunu yaptırırsanız tamirli airbaglerin açılıp açılmaması şans işidir.
Bazıları da airbag tamiri diye sadece airbag arıza lambasını dirençle söndürüyor, bu takdirde airbagler açılmaz.
İkinci el satışlarında bazıları hava yastığı açılmış arabaları dirençle kandırıp satmaktadırlar. Ondan sonra da aracı alan kişi durduk yere airbag lambası yandı diye tamircinin yolunu tutunca mesele anlaşılıyor..