Belli bir yaştan sonra karında şişlik ve gaz problemleri başlıyor. İnsanların günde 1-2 litre gaz ürettiğini biliyor musunuz ? Ve bu gaz ortalama 15 kez vücuttan atılmak zorundadır. Ne yersek yiyelim aşağı yukarı bu miktarlarda gaz üretiriz. Kişilerin bünyeleri birbirinden farklı olduğu için kimisinin gaz problemleri daha fazla olur. Bazı gıdalar ise gaz yapıcı özelliğe sahiptir.
Sık sık gaz yapmak da biriken gazı dışarı atamamak da rahatsızlık yaratır. Doğru beslenme ile bu sorunları azaltmak mümkündür. Baklagiller, fasulye, bezelye ve süt gibi besinler daha fazla gaz yaparlar, bunları azaltarak bile fayda sağlamak mümkündür.
Neden Gaz Problemi Yaşanır ?
Baklagiller, bazı sebzeler, tam tahıllı gıdalar, yüksek lif oranına sahip meyve ve sebzeler diğer besinlere göre daha fazla gaz oluşumuna sebep olurlar. Bunların dışında hava yutmak ve besinleri yeterince çiğnemeden yutmak da gaz problemi yaşatabilir. Bazı besinlerin de sindirimi zordur, gaz yapabilirler.
Bazı kronik hastalıklar da gaz sorunu yaşatırlar. Çölyak hastalığı, irritabl bağırsak sendromu ya da Crohn hastalığını bu hatalıklara örnek vermek mümkündür.
Laktoz veya gluten intoleransı olanlarda da gaz ve şişkinlik oluşur.
Mide Gazına Ne İyi Gelir ?
Bazı doğal yöntemleri deneyerek vücutta biriken gazın daha rahat atılmasını veya en azından vücudun gaz üretmesini azaltmasını sağlayabilirsiniz.
Sindirimi zor olan besinler, özellikle yağlı yiyecekler gaz yapar. Yukarıda sayılan besin türleri ve şekerli gıdaların tüketimini azaltırsanız gaz sorununu da azaltmış olursunuz.
Mideyi rahatlatan bitki çayları mide gazına iyi gelir. Zencefil ve nane çayı bunların başında gelir.
Kaynayan suya bir miktar atarak kolayca hazırlayabilirsiniz. Fakat fazlası reflü başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bitki çaylarını ayarında tüketiniz.
Asitli içecekler, gazozlar ve meyve suları gaz yapar. Bunların yerine bitki çayı veya madensuyu içilebilir. Madensuyu mideyi rahatlatacaktır.
Sindirim sisteminin dostu yoğurttur. Yoğurdun içindeki bakteriler sindirim sistemini rahatlatacak ve düzenleyecektir. İmkanınız var ise evde yapın yoğurdunuzu. Katkı içeren hazır yoğurtlara göre daha faydalı ve etkilidir. Televizyon reklamlarında pazarlaması yapılan şişkinlik ürünlerinin kerameti yoğurt içermesidir. Şişkinliği gazı gidermek için o kadar para vermenize gerek yok, öğünlerinizde yoğurt yiyin yeter.
Mide gazı hareketsiz yaşamdan da kaynaklanır. Gün içinde basit kültür fizik hareketleri yaparak, en azından 15-20 dakikada bir TV’nin bilgisayarın başından kalkıp biraz gezinerek şişkinlik oluşumunu engelleyebilirsiniz.
Şişkinliğin bir sebebi de üzerimizden atamadığımız sıkıntı ve strestir. Bazen periyodik stres kabızlığa bile neden olabilir. Dışarı çıkıp temiz hava almak, görmediğimiz dostları telefonla aramak, komşuya ziyarete gitmek üzerinizdeki kara bulutları, dolayısıyla da şişkinliği kaldıracaktır.
Sakız çiğnemek ve sigara içmek de hava yutulmasına yol açtığından gaza neden olabilir. Bunları azaltabilirsiniz.
Mide gazı oluşumunu engellemek için besinleri iyi çiğneyiniz, tok karna meyve yemeyiniz.
Mide Gazı Yapan Yiyecekler
Aşağıdaki besinleri bir yere not edebilirsiniz. Bu besinler vücutta gaz üretimini artırırlar.
Baklagiller: Yeşil ve kuru fasulye, börülce, bezelye ve benzeri sebzeler
Lahana ailesi: Lahana, karnabahar, bürüksel lahanası, brokoli ve bu ailenin tüm sebzeleri gaz yapıcıdır.
Gazoz: Asitli içecekler gaz yapar. Meşrubat ve biralar da öyledir.
Aşırı meyve tüketimi: Elma, armut, şeftali, erik gibi meyveleri fazla kaçırırsanız gaz sorunu yaşayabilirsiniz.
Sakız çiğnemek: Sakız çiğnerken yemek borusuna hava kaçmakta ve gaz birikmesi yapmaktadır.
Süt ve Süt ürünleri: Süt bebeklerde olduğu gibi büyük insanlarda da gaz yapar. Sadece süt değil krema ve dondurma gibi süt ürünleri de gaz yapar.
Tahıllar: Tam tahıllar ve kepekli tahıllar gaz yapıcıdır.
Enginar: Sık tükettiğimiz bir sebze değildir, fazlası gaz yapar.
Kuşkonmaz: Bu sebzenin de bir çok yeşil yapraklı sebze gibi gaz yapıcı özelliği vardır.