Afkur ne demek ?

Soru: Son zamanlarda, afkur, afkurma, afkurmak gibi kelimeleri televizyondan duyuyorum. Bu kelime argo mudur, ne anlama gelir, günlük hayatta kullanılır mı ?

Cevap: Günlük hayatta kullandığımız bazı kelimelerin menşei doğadan alınmadır. Mesela havlamak kelimesi köpeğin çıkardığı sesten gelmektedir. Aynı şekilde horlamak ve mırıldanmak gibi kelimeler duyduğumuz seslerin kelimeye dönüşmüş halidir.

Afkur kelimesi çoğunlukla Doğu Karadeniz kırsal kesiminde kullanılmaktadır. Diğer yörelerimizde de benzerleri kullanılmaktadır. Mesela benim memleketimde afkurmak denilmez, pavkurmak sözcüğü tercih edilir.

Afkur kelimesi yalın olarak kullanılmaz. Mırıl, horul veya hav şeklinde bir kullanım olmadığı gibi afkur diye bir kullanım yoktur. Bunun yerine ek ile kullanılır.

Örneğin:

-Afkurma

-Afkurdu

-Ben bişey demedim, o aniden afkurmaya başladı.

-Ne afkuraysin

-Afkur afkur, kopek seni!

Gibi kullanımlar mevcuttur.

Afkur ne demek ?

Afkur köpeğin havlamasına benzetilecek şekilde insanın gereğinden yüksek tonda, saygı sınırı tanımaksızın bağırarak konuşmasıdır. Yerine göre bağırmak kelimesiyle eş anlamlı olarak kullanılır.

Hadsizce çıkışmak, kelimeleri düzgün telaffuz edemeyecek derecede öfkeyle konuşmak, hararetle konuşmak gibi anlamları vardır.

Birine afkurma, afkurdu denildiği zaman köpeğin havlaması gibi saygısız ve yüksek perdeden konuştuğu, konuştuğu lafın değersiz olduğu ve kendine afkurma hareketi yapılan kişinin bu durumdan rahatsız olduğu anlaşılmaktadır.

Karadeniz insanının öfkesi çok çabuk gelir ve basit sebeplerle bile heyecan, öfke gibi duygulara kapılabilirler. Arkasından bu halin kaybolması da fazla olmaz.

Dolayısıyla Karadenizde insanların anlık öfke patlamaları oldukça olağandır ve bu öfke anlarında saygı kriterlerini unutup karşısındakine bağıra çağıra konuşmalarına sıkça rastlanır. Bu nedenle de karşıdaki kişi “afkurma” uyarısı yapmak zorunda kalır.

Neyse ki Karadenizliler, çabuk sinirlenen ama öfkesi de çabuk geçen insanlardır. Bu sebeple bir dakika önce size afkuran kişi bir dakika sonra kahkaha atmaya başlar. Alışkın olmayanlar bu durumu garipserler ama Karadenizde hava durumunun çabuk değişmesi gibi insanların ruh hali de çabuk değişir.

Özetle; Afkurmak, saygı sınırlarını aşarak karşısındakine bağıra çağıra konuşmak manasına kullanılan bir kelimedir.

Afkurmak argo mu, küfür mü ?

Afkurmak kelimesi argo veya küfür değildir.

 

İlgili yazılar:

Alazlanmak ne demek

Paçika ne demek

Fuşki ne demek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here