Aliexpress Güvenli mi?

Aliexpress'ten alışveriş yapmak güvenilir mi? Aliexpress güvenli alışveriş için ipuçları.

Aliexpress’den alışveriş yaparken aklınıza hiç, Aliexpress güvenli mi? sorusu geliyor mu? Özellikle ilk defa Aliexpress’den alışveriş yapacak kişiler arasında bu güven problemi yaşanmakta. Bugün bu sebeple sizlere Aliexpress alışveriş sitesi güvenilir mi?, Aliexpress’ten kredi kartı ile alışveriş yaparken bizleri bekleyen riskler neler? gibi soruların cevaplarını vereceğim.

Öncelikle; Aliexpress sitesi nasıl bir alışveriş sitesi? Sahipleri kimler? Aliexpress’den alışveriş yapmak ne kadar güvenli? bu soruların cevaplarını verelim.

Aliexpress; Alibaba Group’a ait olan ve Dünya çapında en önde gelen alışveriş sitelerinden biridir. Alibaba Grup’un sahibi olduğu diğer şirketler ise; Alimama, Alipay, Fliggy, Alibaba Cloud, Alibaba International, AliTelecom, DingTalk, Juhuasuan, Taobao Marketplace, Tmall, Xiami, AliOS, 1688 şirketlerinden oluşuyor. Dikkat ettiyseniz, yakından tanıdığımız Xiami gibi büyük bir telekominikasyon şirketinin de Aliexpress’in sahiplerine ait olduğunu göreceksiniz.

Bu açıdan Aliexpress sitesinin ne kadar güvenilir bir alışveriş sitesi olduğunu anlayabilirsiniz. Peki bu kadar büyük bir markanın sitesinden alışveriş yaparken hiç mi güvenlik riski bulunmuyor? Elbette güvenlik açısından bazı sıkıntılar mevcut. Gelin şimdi bunları inceleyelim.

Aliexpress’den alışveriş yaparken güvenliğiniz için dikkat etmeniz gerekenler

Aliexpress güvenliği nasıl sağlanır? Aliden alışveriş güvenli mi?

1- Aliexpress’de yapacağınız alışverişlerin güvenli olması için; internet sitesi ve uygulama güvenilirliğine dikkat edin

Aliexpress’ten güvenilir bir alışverişin ilk adımı; kullanmış olduğumuz Aliexpress uygulamasının güvenli olmasından geçiyor. Bunun için; uygulamayı Google Play ve Apple Store’dan indirmiş olmalıyız. Farklı sitelerden indireceğiniz uygulamalarda güvenlik açıkları, virüsler, tehdit içeren yamalar bulunabilir. Bu sebeple her zaman Aliexpress uygulamasını güvenilir kaynaklardan yüklemeli ve güncelleme kontrollerini yaparak güncellemeliyiz.

Aliexpress internet sitesinden yapacağımız alışverişlerde ise, site adresinin https ile başlamasına dikkat etmeliyiz. Eğer girdiğiniz sitede güvenli değil ibaresi mevcutsa kesinlikle o siteden alışveriş yapmayın. Bu internetten yapacağınız her alışveriş için geçerlidir.

Güvenli alışveriş için site güvenliğine bakılmalı
Site güvenilirliği

2- Satış yapan satıcılardan kaynaklanan güvenlik problemleri

Aliexpress’ten alışveriş yaparken dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta, satıcının ne kadar güvenli olduğudur. Aliexpress sitesinde on binlerce satıcı bulunuyor ve bu satıcıların bazıları maalesef üç kağıtçılardan oluşuyor. Aliexpress’te satış yapan satıcıların güvenilir olup olmadığına bakmanın bazı yöntemleri var. Gelin şimdi bunları inceleyelim.

Satıcının Aliexpress’te ne kadar zamandır satış yaptığına ve aldığı puanlara bakın.

Aliexpress mağaza güvenilirliği
Aliexpress mağaza güvenilirliği

Yukarıdaki resimde bir satıcının profilini görmektesiniz. Güvenlik için dikkat etmeniz gereken yerleri sarı kutucuk içine aldım. Bu kutulara baktığımızda mağazanın 7 yıl önce açıldığı, %98.1 oranında satışlarından olumlu puan aldığı, ürün açıklamalarının 4.8 puan, iletişimin 4.8 puan ve kargo gönderim süresinin 4.7 puan olduğunu görüyorsunuz.

Bu puanlar mağazadan daha önce alışveriş yapmış olan kişiler tarafından verilen puanlar ve gerçekten de yüksek puanlı bir satıcı profili. Aliexpress’ten alacağınız ürünü satan satıcı, eğer böyle olumlu bir profile sahipse, güvenilir bir alışveriş yapabilirsiniz. Herhangi bir sıkıntıda satıcı mağduriyetinizi en kısa sürede giderecektir.

Aliexpress’den alacağınız ürünlerin güvenilirliği için; ürünün resimlerine değil diğer alıcıların göndermiş oldukları gerçek resim ve yorumları inceleyin.

Aliexpress güvenli mi - gerçek yorumları inceleyin
Gerçek resim ve kullanıcı yorumları

Yukarıdaki resimde Aliexpress’ten alışveriş yapan kullanıcı, almış olduğu ürünün fotoğrafını ve yorumunu bırakmış. Bu alana geri bildirim sekmesinden bakabilirsiniz. Bu şekilde alacağınız ürünün gerçekte nasıl göründüğünü anlayabilirsiniz. Böylelikle Aliexpress alışverişiniz daha güvenli bir hale gelir ve ürün elinize geçtiğinde kötü sürprizlerle karşılaşmazsınız. Bunlar satıcılarla ilgili Aliexpress güvenilirliği için incelememiz gereken şeylerdi. Şimdi Aliexpress’ten alışveriş yaparken kredi kartı güvenliği ile ilgili dikkat etmemiz gerekenlere bakalım.

3- Aliexpress alışverişlerinde kredi kartı güvenliği nasıl sağlanır? Kredi kartı ile alışveriş yapmak güvenli mi?

Aliexpress kredi kartı ile alışveriş yapmak güvenli mi?

Aliexpress firmasının sağlam bir şirket olduğunu yazımın başında belirtmiştim. Bu sebeple ben Aliexpress alışverişlerimde kredi kartımı kullanıyorum. Hatta sürekli kredi kartı numaralarıyla uğraşmak istemediğim için, kredi kartım Aliexpress uygulamasında (AliPay) ekli şekilde bulunuyor. Bu şekilde kredi kartı ile Aliexpress’ten alışveriş yapmanın ne gibi riskleri var? derseniz hemen söyliyeyim.

  1. Telefonumuzda bulunan zararlı bir yazılım kredi kartı bilgilerinizi çalabilir
  2. Bilgisayarınızda bulunan bir virüs, yada yazılım kredi kartı bilgilerinizi kopyalayabilir

Ben bu riskleri sevmedim derseniz; size önerim sanal kart oluşturmanız ve bu sanal kartı kullanarak Aliexpress alışverişlerinizi yapmanız. Bankanızla görüşerek bir sanal kredi kartı oluşturun ve bu kartın limitini de oldukça düşük tutun. Bu şekilde Aliexpress’ten kredi kartı kullanarak alışveriş yapmak daha güvenli bir hal alacaktır.

4- Aliexpress kargo açısından güvenilir mi? Kargom gelmedi ama parayı ödedim, şimdi ne yapacağım?

Aliexpress kargo güvenilir mi?

Aliexpress alışverişlerinde bir diğer güvenlik noktası kargolarla ilgili oluyor. Almış olduğunuz ürün eğer takip numaralı bir kargo ise, kargo takibi yapabiliyorsunuz. Ama kargo takibi yapılmayan ucuz bir kargo ile gönderilmişse kargo takibi yapamıyorsunuz.

Bazı uyanık satıcılar size uydurma bir kargo takip numarası gönderip, ucuz bir kargo ile ürünü postalayabiliyor. Böyle bir durumla karşılaştığınızda Aliexpress müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek durumu anlatmanız gerekir. Aliexpress sizi haklı bulduğu durumlarda satıcıdan size paranızın iade edilmesi emrini verir.

Kargo ile ilgili bir diğer nokta da kargonun sizin elinize ulaşmaması durumudur. Böyle bir durumda paranızın yanmaması için (60 günlük süreç içinde) anlaşmazlık açmanız gerekmektedir. Anlaşmazlık sonucunda satıcı size ürünü tekrar göndermeyi yada paranızı iade etmeyi önerir. Siz de bunlardan hangisini uygun görürseniz kabul edersiniz.

Sizlere Aliexpress güvenli mi? sorusunun cevaplarını vermeye çalıştım. Bu konu size biraz karışık gelebilir ama Aliexpress’ten alışveriş yaptıkça güvenlik konusunu ve diğer alışveriş konularını daha iyi anlayacaksınız.

Son söz olarak sizlere yukarıda anlattığım güvenlik konularına dikkat etmeniz dahilinde Aliexpress’ten güvenilir bir şekilde alışveriş yapabileceğinizi söylüyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Diğer Aliexpress konularıma; Aliexpress alışveriş adresinden ulaşabilirsiniz.

1 YORUM

  1. Aliexpress belki de gördüğüm en güvenli alışveriş sitesi diyebilirim. Alıcı koruması harika. Gelmeyen ürünlerin de para iadesini alabiliyorsunuz. Daha ne olsun.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here