Barbunun büyüğüne ne denir ?

Biliyor musunuz barbunun büyüğüne ne denir ? Mullidae familyası üyesi olan Barbun balığının 4 çeşidi bulunmaktadır:

Ot barbunu

Kaya barbunu

Kum barbunu

Paşa barbunu.

Bir de barbuna benzeyen tekir balığı vardır. bu iki balık birbirine benzediği için bazen her ikisini de barbun diye satarlar. Halbuki küçük olanı tekir, büyük olanına da barbun denir.

Barbun doğada yarım metre boya kadar ulaşabilen bir balıktır fakat biz tezgahlarda 15-20 cm’den büyük barbun görmeyiz. Çünkü aşırı avlanma nedeniyle hep küçükleri yakalanmaktadır.

Barbun çeşitlerinden lezzet açısından en makbulü kaya barbunudur. Bu sebeple diğer barbun çeşitlerini de kaya barbunu diye satmaktadırlar. Hatta tekir balığını da barbun diye satmaktadırlar.

Tekir balığı barbundan daha küçük bir balıktır ve farklı bir balıktır, barbunun küçük hali değildir. Barbun balığını tekirden ayıran en önemli özellikler şöyle sıralanabilir:

  • Göz çukurlarının alt tarafında 3 tane pul yer alması.
  • 2 sırt yüzgecinde bant olmaması.
  • Dik burunlu olması.
  • Ağzının göz hizasına doğru uzaması.

Resim aşağıdaki siteden alınmıştır.

https://eislem.izmir.bel.tr/tr/BalikHalFiyatlariDetay/1102/22

Barbun balığı yaşarken kırmızı, öldüğündeyse yeşil ve kahverengiye bürünür. Barbun balıkları aynı zamanda; pembe-kırmızı ve parlak kırmızı iri pullu şekilde oluyorlar. Bu balık türlerinin yan taraflarında kirli sarı şeritler bulunuyor. Kolay temizlenmeleriyle de özellikle bilinirler. Barbunun alt çenesi de çatallı iki bıyıktan oluşmuştur. Üst çenelerinde de diş bulunmuyor. Barbunların besinleri, diplerdeki omurgasızlar olduğunu söyleyebiliriz. Barbun balığı aynı zamanda bitkisel debrislerden ve balık larvasından beslenir. Türkiye’de en fazla tüketilen balık olma özelliği taşıyan barbunların, ekonomik değerleri de çok yüksektir.

Barbun Balığının Faydaları Nelerdir?

  • Kişiye enerji verir.
  • Şeker ile kalp hastalıklarından korur.
  • B, K ve A vitaminleri bakımından çok zengindir.
  • Hamileler tükettiği takdirde bebeklerinin beyin ile retinalarınında gelişmesine katkı sağlamış olurlar.
  • Diyet yapanların listesinde bulunması gereken besinlerin başında geliyor.
  • Göz sağlığı için tüketimi çok önemlidir. Göz bozukluklarını giderir.
  • Düzenli tüketildiği takdirde vücudunuzda detoks etkisi yapar. Vücuttaki tüm zehirli maddeleri dışarı atar.
  • Barbun balığının içerisinde seleyum vardır. Bu sebeple kanser başta olmak üzere tüm ciddi hastalıkları engeller.
  • Şeker ile kalp hastalıklarına karşı savaşır.

Barbun Balığı İçerisindeki Vitaminler Nelerdir?

Barbun balığı içerisinde; Omega 6 ve Omega 3 yağ asitleri bulunuyor. Aynı zamanda barbun balıkları, protein bakımından da çok zengindir. E, B1, B2, C, A ve B12 vitaminleri de barbunda yer alıyor. Ayrıca pantotenik asit, thiamin, folat ve niyasin gibi içeriklerinde olduğunu söyleyebiliriz. Mineral bakımından ele aldığımızda çok zengin içerikleri bulundurduğu söylenebilir. O nedenle sağlıklı bir yaşam için mutlaka tüketilmesi gereken besinlerin başında geliyor. Çok fazla fosfata ve selenyuma barbunda rastlayabilirsiniz. Barbun balığı içerisindeki diğer mineralleri şöyle sıralayabiliriz:

Bakır

Kemiklerin yapılarının sağlam olması ve vücut dokusu yenilenmesi bakır mineralinin tüketilmesine bağlıdır. Vücudun enerji üretmesi ve protein sentezlemesi içinde bakır gerekiyor.

Alyuvar oluşumunda da bakır önemli rol oynuyor. Bakır eksikliğinde kansızlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Potasyum

Barbun balığı içerisinde bol miktarda yer alan potasyum; kan basıncını ayarlamakla görevlidir. Kas dokularını düzenli çalıştırmakla ve sinirleri uyarmakla da mükelleftir.

Demir

Oksijen taşımakla mükellef kırmızı kan hücrelerinin yapımında önemli rol oynuyor. Vücutta yeteri kadar demir bulunmazsa; organlarla dokular düzgün çalışmazlar. Zihinsel performans içinde demir çok önemlidir.

Kalsiyum

Diş ve kemik sağlığı için çok önemlidir. Kas kasılmalarını düzenler ve kanı pıhtılaştırır.

Magnezyum

Magnezyumun temel görevleri; kasları güçlendirir.  Hücrelerin yenilenmesinde ve büyümesinde de görev yapıyor.

Sodyum

İnsan yaşamı için sodyum çok gereklidir. Kas ve sinir sistemini düzgün çalıştırır. Kan basıncı kontrolünde ve hücresel aktivitelerin korunmasında da çok önemli göreve sahiptir.

Çinko

Barbun vitamin ve mineral bakımından çok zengin bir balıktır. Özellikle çinko gibi mineralleri içerisinde bulundurması, vücut fonksiyonları için çok gereklidir. Antioksidan özellikli barbun aynı zamanda bağışıklık sistemini de destekliyor.

Barbunun büyüğüne ne denir ?

Barbun balığının en iri türü paşa barbunudur. Paşa barbunu doğada 70 santimetre boya kadar uzayabilir. Fakat barbun çeşitleri arasında lezzeti en az olan odur.

Barbunun en lezzetlisi orta-küçük boylardır. İrileri o kadar lezzetli değildir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here