Şeker hastalığı için uzun süre ilaç kullanmak gerekir ve maalesef şeker ilaçları genellikle yaygın şekilde yan etkiler gösterirler. Diğerlerine kıyasla en masum olanlardan birisi Glifor’dur ama Glifor’un da kendine has bazı yan etkileri vardır.
Glifor kullananların karşılaştığı en yaygın yan etki mide bulantısıdır. Bazılarında mide bulantısına kusma ve ishal gibi şikayetler de eşlik eder.
İştahı azaltması ve tatlı krizlerini engellemesi nedeniyle kilo sorunu olanlar için faydalı yan etkileri olan bir ilaç olsa da sürekli kararsız bir mideye sahip olmak rahatsız edici bir duygudur.
Özellikle hassas bir sindirim sistemine sahip olanlar için Glifior ilk günlerde kabus gibi yan etkilere sahip olabilmektedir. Bazı hastalar ise Glifor’un yan etkileri önemsenmeyecek derecede düşük yaşanmaktadır.
Glifor kullandıktan sonra yaşanan mide bulantısı genellikle şu şekilde tanımlanmaktadır:
Yeme isteğinde ve yemeklerin tadında biraz azalma olmakta, iştah azalmaktadır. Eskidenki gibi bir öğün yenildiğinde mide sanki eskisi gibi yiyecekleri sindirememekte, midede çamur kazanı varmış gibi hissedilmektedir. Bazı kişilerde mide bulantısının arkasından kusma gelir fakat çoğu kişide yemekten sonra başlayan ve günden güne azalan hafif bir mide bulantısı olur.
Glifor mide bulantısı ne zaman geçer ?
Glifor’un mide bulantısı yapmasının sebebi bu ilacın karaciğer ve sindirim sistemini etkiliyor olmasıdır. Hastanın alışılageldik sindirim sistemine dışarıdan müdahale olunca sindirim kimyasalları farklı miktarlarda salgılanmakta ve mide bulanmaktadır.
Bazı kişilerde mide bulantısı şikayetlerini ishal şikayetleri izler.
Glifor nedeniyle yaşanan mide bulantısı en şiddetli olarak 5-7 gün civarında sürmektedir. Bu süre kişiden kişiye ve alınan ilacın dozuna göre 3 ila 10 gün arasında değişebilmekte 10 günden sonra epey azalmakta 14. günden itibaren genellikle hastanın fazla hissetmeyeceği bir şekle gelmektedir.
Mide bulantısı için ne yapmalı ?
Bu sıradan bir mide bulantısı olmayıp Glifor ilacı nedeniyle olduğu için klasik mide bulantısı çözümleri işe yaramayabilir. Mideyi aşırı dolu veya aşırı boş tutmaktan kaçınmak gerekir.
Yemek sonrası hareketliliğin fazla olması veya tam tersine fiziksel hareketin az olması mide bulantısını artırabilmektedir. Bunun yerine itidalli, yani orta yolu izleyerek öğünleri küçük ve sık yaparak orta derecede fiziksel harekete sahip olmak gerekmektedir.
Yağ oranı düşük gıdalar yerine yağsız yiyecekleri tercih etmek bu konuda fayda sağlayacaktır. Ayrıca zencefil çayının mideye iyi geldiği bilinmektedir.
İlgili yazı: Glifor zayıflatır mı ?
İlgili yazı: Glifor böbreklere zarar verir mi ?