Rota virüsü nedir ?

Rota virüsü dünyanın her belgesinde görülen ve bebeklerde ishale neden olan bir virüstür. Sadece bebekler değil, küçük çocuklar hatta nadiren de olsa yetişkinler dahi bu virüs nedeni ile ishale yakalanabilirler.

Bebeklerde görülen ishalin başlıca nedeni bu virüstür. Bebeklerdeki ishal yüzde otuz ihtimalle bu virüsten kaynaklanır. Yaklaşık bir istatistik vermek gerekirse dünyadaki çocukların tamamı 5 yaşına dek bu virüs nedeni ile en az bir kere ishal olmuştur. Bir kere bu virüsü yenen bebek sonraki sefer ishali daha kolay atlatır. Fakat geri kalmış ülkelerde gelişmiş sağlık teşkilatı bulunmaması ve ishalken nasıl beslenileceğinin bilinmemesi nedeni ile rota virüsü kaynaklı bebek ölümleri görülmektedir. Yetişkin kişiler ise nispeten daha az, daha doğrusu oldukça nadir etkilenirler rota virüsünden.

Rota virüsünün A, dan H ye kadar 8 çeşidi vardır. En çok A tipi (yüzde doksan ) görülür. Rota virüsü oral yolla ve hasta birisine veya dokunduğu cisimlere temas ile bulaşır. Virüs bulaştıktan sonra ortalama 2 gün kuluçka süresi vardır. Bu süreyi en az 12 saat en fazla 4 gün olarak sınırlandırmak mümkündür.

Kuluçka süresi sona erdikten sonra ishal belirtileri başlar. Şiddetli kusma ve ciddi derecede iştah kaybı oluşur. Buna ilave olarak mide bulantısı ve hafif şiddetli ateş şikayetleri olur.

Rota virüsünün en çok etkilediği kesim 4-24 ay arası bebeklerdir. Anne sütü ciddi derecede koruyucudur. Rota virüsü nedeni ile ishal olan bebek mümkün olduğunca sık emzirilmelidir. Hastalık süresince kaybettiği sıvı yeniden alınamaz ise bebekte susuzluk yani dehidratasyon oluşabilir. Dikkat edilmezse bu ciddi bir sorundur. Başlıca tedavi kaybedilen sıvıyı geri kazandırma şeklindedir.

Çocuklarda görülen gastroentritlerin başlıca sebebi olan rota virüsü nedeniyle meydana gelen ishale mide üşütmesi de denilmektedir. Bu virüs bağırsaklara zarar verir ve ishale yol açar.

Rota virüsü 1973 yılında keşfedilmiş ama başlangıçta maalesef pek de önemsenmemiştir. Bir çok ülkede rota virüsü aşısının aşılama programına alınması ile bebeklerde ishal vakaları ve ishal nedeniyle hastaneye yatışlar azaltılmıştır.

Rota virüsünün bulaşıcılık oranı çok yüksektir. Virüs içeren bir dışkıda 1 gram başına 10 trilyon bulaşıcı parçacıkları bulunabilir. En fazla el ve temas edilen nesnelerden bulaşabilir. Rota virüsü 6 aylık bebekleri çok şiddetli etkiler ve onları susuz bırakmak suretiyle ölüme sürükleyebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here