Soru: Bazı arkadaşlarım Tarlusal ilacını doğum kontrol hapı niyetine kullanmaktadırlar. Bu ilacın istenmeyen gebeliği engelleyeceği, hamile kalınırsa da gebeliği sonlandıracağı söylenmektedir. Yani bir bakıma hem doğum kontrol hapı hem de ertesi gün hapı olarak kullanmaktadırlar ve maliyeti de daha ucuz olmaktadır.
Sorum şu; Doğum kontrol hapının günlerini karıştırıyorum. Bazen unuttuğum da oluyor. Sürekli bir hamilelik şüphesi içerisindeyim. Ertesi gün hapları pahalı ve zararları var diyorlar.
Tarlusal’ı adet düzenleyici olarak biliyorum. Yani zararı olmayan bir ilaç. Düzenli olarak Tarlusal kullanırsam, istenmeyen gebelik olduğunda bebeği düşürür mü ?
Cevap: Tarlusal hamileliği engelleyici ve gebeliği sonlandırıcı etkilere sahip olabilmekle birlikte bir doğum kontrol ilacı değildir. Bebeği düşürmesi garanti olmadığı gibi doğacak çocuğun sakat kalmasına da sebebiyet verebilir.
Dolayısıyla Tarlusal’ı gebeliği engellemek veya istenmeyen gebeliği sonlandırmak için kullanmak yanlış olur. Sandığınız gibi Tarlusal zararsız bir ilaç değildir, bilinçsiz kullanmamanız gerekir.
Tarlusal bebeği düşürür mü ?
Adet düzensizliği sorunlarını kronik olarak yaşayan, bu tür şikayetleri için Tarlusal kullanan kadınların endişesi “acaba hamile kalırsam Tarlusal bebeğimi düşürür mü, zarar verir mi?” şeklindedir. Bazı kadınlar ise tam tersine Tarlusal’ı bile bile düşük yapmak için kullanmaktadırlar.
Tarlusal ilacında progesteron hormonunu taklit eden medroksiprogesteron asetat etken maddesi bulunmaktadır. Progesteron seviyesi düşük kadınlarda adet görememe veya adet düzensizliği gibi şikayetler olmaktadır.
Progesteron hormonu rahmi gebeliğe hazırlamakla görevlidir. Embriyonun rahime yapışması için rahim duvarının kalınlaşması gerekir. Her ay düzenli olarak progesteron hormonu rahim duvarını kalınlaştırmaktadır.
İki seçenek vardır: Ya yumurta döllenir, yani kadın hamile kalır. Veya yumurta döllenmez.
İlk seçenek olur ise yani hamile kalınması halinde progesteron hormonu 8 hafta daha salgılanmaya devam eder. Bu sayede rahim duvarı kalınlığını korur ve embriyo rahim duvarına yapışır. Sonraki zamanda ise plesanta progesteron hormonunu üretir.
İkinci seçenek halinde, yani kadın o ayki yumurtlama döneminde hamile kalmaz ise progesteron hormonunun salgılanması kesilir. Bu durumda kalınlaşan rahim duvarı fazlalıklarını atar, tekrar incelir.
Rahim duvarının kalınlığının azaltılması sürecinde kanama olur. Bu adet kanamasıdır.
Bu şekilde kadın her ay adet kanaması yaşar.
Eğer progesteron hormonu yetersiz ise veya östrojen gibi diğer kadınlık hormonları ile arasındaki denge bozuk ise yumurtlamadan sonra rahim duvarı kalınlaşmadığı için yumurtlama süreci bitince kanama olmaz veya bu periyot düzensiz işler.
Tarlusal şunu yapıyor;
Progesteron hormonunu taklit ederek rahim duvarını kalınlaştırıyor. Kullanmayı kesince de rahim duvarı yeniden kalınlığını azalttığı için adet kanaması oluyor. Bu sayede adet olamama, adet gecikmesi, yanlış zamanlarda adet olma, kanamanın , aşırı az, aşırı çok gelmesi gibi sorunlar çözülüyor.
Gelelim Tarlusal ile bebek düşmesi ilişkisine;
Tarlusal kullanırken rahim duvarınız kalınlaşacak ve kullanmayı bıraktıktan birkaç gün sonra rahim duvarı parçalanacak ve adet kanaması olacaktır. Eğer rahim duvarına embriyo yapışmış ise rahim duvarındaki fazlalıklar atılırken embriyonun da rahim duvarından ayrılması, yani düşük dediğimiz hadisenin gerçekleşmesi söz konusu olabilecektir.
Bununla birlikle embriyo rahim duvarına iyi tutunmuş ise düşük gerçekleşmeyebilir.
Alakalı yazılar:
Tarlusal reçetesiz alınır mı ?
Tarlusal aile hekimi yazabilir mi ?
Tarlusal kullanırken ilişkiye girilir mi ?
Adetliyken Tarlusal içilir mi ?
Tarlusal yumurta çatlatır mı ?
Tarlusal kasık ağrısı yapar mı ?
Tarlusal karın ağrısı yapar mı ?